I kolejny budyniowy HIT. 😉 Tym razem w wiosennej odsłonie: budyń śmietankowy z musem malinowym. 🙂

Po czekoladowym i waniliowym szaleństwie, nabrałam ochoty na kolejne budyniowe smaki! 🙂

Uwielbiam takie desery: domowe, szybkie i przepyszne.. 🙂

Składniki

Budyń

  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru (ja użyłam ksylitolu),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • maliny – do musu.

Dla osób, które chcą delikatnie zgrzeszyć 1 łyżeczka masła. 😉

Przygotowanie

  • do garnka wlej 250 ml ( + 1 łyżeczkę masła) i gotuj na małym ogniu,
  • do miski wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość pomieszaj,
  • po zagotowaniu mleka, wlej zawartość z miski i mieszaj cały czas, aż do zgęstnienia – przy tej czynności najlepiej podkręcić trochę ogień, szybciej się zrobi 😉 ,
  • budyń wlej do naczynia, polej musem i dodaj owoce.. 🙂

MUS malinowy: zblenduj maliny, a następnie przerzuć przez sitko z małą kratką mieszając łyżką, oczywiście pod miseczką lub kubkiem, aby mus miał gdzie kapać. 🙂

Dla smaku możesz dodać cukier puder – ja wolę jednak same owoce. 🙂

Jak to się mówi.. niebo w gębie!

Napisz komentarz