Co to za tłusty czwartek bez pączka. 🙂 Może tym razem skusisz się na domowe wypieki na tą okazję? 🙂

Z poniższych składników wyjdzie ok. 20 mini pączków.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 20 g drożdży,
  • 125 ml mleka,
  • 25 g cukru,
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka spirytusu.

Dodatkowo

  • olej,
  • lukier: pół szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka wody

Przygotowanie

  • do miski przesiać mąkę, wrzucić pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko oraz dorzucić żółtka. Całość powoli mieszaj do połączenia się składników,
  • po kolei dodaj cukier, miód, szczyptę soli, spirytus, cały czas mieszając,
  • na koniec dorzucamy miękkie masło i mieszamy przez parę minut,
  • całość przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na minimum godzinę,
  • po upływie godziny, ciasto dzielimy na stolnicy w równych kawałkach i czekamy jeszcze ok. 30 minut do wyrośnięcia,
  • w między czasie wlewamy olej do garnka i podgrzewamy do 170 stopni – jeżeli nie masz spożywczego termometru musisz obserwować olej – ja dla upewnienia, nałożyłam odrobinę masy na łyżeczkę i wrzuciłam do oleju, dzięki temu widziałam jak się zachowuje ciasto,
  • nałóż pączka na łyżkę i wrzuć do gorącego oleju, smaż pączka po 2 minuty na każdej stronie,
  • usmażonego pączka wyjmujemy i kładziemy na talerz na papier kuchenny i polewamy przygotowanym wcześniej lukrem.

Tajemnicą nie będzie, że najsmaczniejsze pączki będą w dniu smażenia. 🙂

Napisz komentarz