Co to za tłusty czwartek bez pączka. 🙂 Może tym razem skusisz się na domowe wypieki na tą okazję? 🙂
Z poniższych składników wyjdzie ok. 20 mini pączków.
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 20 g drożdży,
- 125 ml mleka,
- 25 g cukru,
- 50 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka spirytusu.
Dodatkowo
- olej,
- lukier: pół szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka wody
Przygotowanie
- do miski przesiać mąkę, wrzucić pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko oraz dorzucić żółtka. Całość powoli mieszaj do połączenia się składników,
- po kolei dodaj cukier, miód, szczyptę soli, spirytus, cały czas mieszając,
- na koniec dorzucamy miękkie masło i mieszamy przez parę minut,
- całość przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na minimum godzinę,
- po upływie godziny, ciasto dzielimy na stolnicy w równych kawałkach i czekamy jeszcze ok. 30 minut do wyrośnięcia,
- w między czasie wlewamy olej do garnka i podgrzewamy do 170 stopni – jeżeli nie masz spożywczego termometru musisz obserwować olej – ja dla upewnienia, nałożyłam odrobinę masy na łyżeczkę i wrzuciłam do oleju, dzięki temu widziałam jak się zachowuje ciasto,
- nałóż pączka na łyżkę i wrzuć do gorącego oleju, smaż pączka po 2 minuty na każdej stronie,
- usmażonego pączka wyjmujemy i kładziemy na talerz na papier kuchenny i polewamy przygotowanym wcześniej lukrem.
Tajemnicą nie będzie, że najsmaczniejsze pączki będą w dniu smażenia. 🙂