Ostatnim czasem te ciasta to mój zdecydowany faworyt.

Lubię je za to, że są tak chrupiące i sycące i za to, że mają w składzie orzechy.. uwielbiam orzechy 🙂

Wykonanie proste, szybko się pieką i jeszcze szybciej schodzą. 😉

Składniki
  • 170 g płatków owsianych,
  • 100 g ulubionych orzechów,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g masła orzechowego,
  • 80 g mąki – może być pszenna lub bezglutenowa,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 70 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
  • orzechy i czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki (np.nożem) i odstawiamy na bok,
  • do miski wkładamy miękkie masło, masło orzechowe, jajko, cukier i całość mieszamy,
  • kolejno dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i całość mieszamy,
  • dodajemy rozdrobione orzechy i czekoladę do miski i ponownie całość mieszamy,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem oraz przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia,
  • z naszej masy w dłoniach formujemy małe kulki, kładziemy je na blaszce i spłaszczamy je na grubość ok. 1 cm i zachowując odstępy między sobą układamy kolejne ciasteczka,
  • gotowe ciasteczka pieczemy przez 13-15 minut, a po upieczeniu odkładamy na kratkę do ostudzenia.

omentarze

  1. Wyglądają kusząco, ale będę musiała obejść jakoś jajko, ostatnio udało mi się zrobić świetne brownie 100% vege na czerwonej fasoli 😀

    • Gonić Marzenia Odpowiedz

      Zamiast jajka polecam kombinację w siemieniem lnianym. 🙂

  2. Jeszcze kilka takich wpisów i ślinotoku dostanę, jak ja lubię takie ciastka. Przy okazji pięknie te ciastka na fotach pokazujesz

Napisz komentarz