Chodziła za mną ostatnio ochota na fast food, ale nie byłabym sobą gdybym nie przerobiła tradycyjnego fast fooda, na domową i zdrową wersję. 🙂

I muszę Wam się przyznać, że był to strzał w 10, dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. 🙂

Składniki

  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • 0,5 kg mięsa z udek z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy: gyros, czosnek, papryka słodka, majeranek, sól, pieprz,
  • 1 duża cebula,
  • 3 patyczki do szaszłyków, folia aluminiowa.

Przygotowanie

  • mięso myjemy, suszymy i ostrym nożem kroimy wzdłuż na cienkie plastry,
  • mięso dokładnie przyprawiamy i obtaczamy w oleju z dwóch stron, każdy kawałek, a następnie odkładamy na minimum 1 godzinę (najlepiej na noc) do lodówki,
  • po tym czasie cebulę tniemy na pół, w poprzek i zawijamy dwie połówki, osobno w folię aluminiową,
  • na jedną połówkę cebuli, na stronę wypukłą nakłuwamy 3 patyczki do szaszłyków, tak aby ostra część była u góry i po kolei nakłuwamy mięso, dociskając do cebuli – tak jakbyśmy chcieli zrobić górę z kotletów 😉 ,
  • po ułożeniu całego mięsa, na samą górę nakłuwamy drugą część cebuli, a ewentualne wystawiające patyczki ucinamy nożyczkami,
  • piekarnik nagrzewamy do 190 stopni na tryb góra-dół (bez termoobiegu) – dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste; i na najniższym poziomie piekarnika wkładamy na blaszce na papierze do pieczenia kebaba w pozycji pionowej* i pieczemy przez 90 minut,
  • po tym czasie, wyjmujemy kebaba z piekarnika i odstawiamy go dosłownie na kilka minut, aby mięso odpoczęło, a następnie ostrym nożem kroimy na małe paski.

* jeżeli w trakcie pieczenia kebab nie będzie mógł się pionowo utrzymać, postarajcie się go oprzeć np. o ścianę piekarnia i co 10-15 zmieniać stronę.

Kebaba można podać z pitą, tortillą, ziemniakami, czy ryżem. Moja propozycja podania kebaba to z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, sałatką grecką i sosem czosnkowym. Po przepis na pieczone ziemniaczki zapraszam TUTAJ. 🙂

omentarze

  1. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do takiego kebaba! Przeraża mnie tylko troszkę ilość mięsa, bo dla mnie kilogram to sporo, więc albo będę musiała zmniejszyć proporcje, albo liczyć na to, że chłopak pochłonie sporo kurczaka (co w sumie jest całkiem prawdopodobne) 😀

    • Gonić Marzenia Odpowiedz

      Robiłam też wersję z 0,5 kg mięsa i wyszło też super – skróć chwilę czas pieczenia i będzie ok 😉

  2. Lubię takie domowe wersje fast foodów, sama ostatnio robiłam i domowe hot-dogi i pizzę 🙂 A Twój kebab wygląda sto razy lepiej niż z jakiejś budki 🙂

  3. Wygląda to świetnie, jeszcze muszę nauczyć się robić bułkę “na grubym” 🙂

  4. U nas mięsko rzadko bywa, ale sobie podglądnę Twój pomysł na przyprawy 🙂 Dziękuję za podpowiedź 🙂 Basia

  5. Absolutnie wszystkim polecam to danie 🙂 bardzo smaczne i soczyste. Do tego zapiekane ziemniaczki, dobra sałatka i niebo w gębie! Co najważniejsze dla mnie, po wszystkim czuje się naprawdę bardzo dobrze 🙂

Napisz komentarz