To jest idealny deser dla osób, które lubią połączenie słodko-kwaśne i jeszcze w letnie dni. 🙂

A kolejny plus tego deseru to to, że robi się go w bardzo szybkim tempie.

To co, zaczynamy? 🙂

Składniki
  • 300 g rabarbaru
  • 30 g cukru
  • 7 g mąki ziemniaczanej
  • 20 ml wody + 20 ml wody
  • 250 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
  • bezy
  • kilka listek mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
  • rabarbar myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki
  • do garnka wrzucamy rabarbar z cukrem, 20 ml wody i gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając – jeżeli woda za szybko wyparuje dodaj łyżkę wody
  • w kubku mieszamy mąkę ziemniaczaną oraz pozostałe 20 ml wody i dolewamy do garnka z rabarbarem cały czas mieszając przez około minutę i ostudzamy
  • schłodzoną śmietankę ubijamy na bitą śmietanę
  • bezy rozkruszamy na mniejsze kawałki
  • w szklanym naczyniu układamy warstwami: bita śmietana, rabarbar, bezy i na koniec dodajemy liść mięty do dekoracji. 🙂

Szybko się robi i jeszcze szybciej się rozchodzi. 😉 Smacznego!

Eton Mess z rabarbarem

Napisz komentarz