To jest idealny deser dla osób, które lubią połączenie słodko-kwaśne i jeszcze w letnie dni. 🙂
A kolejny plus tego deseru to to, że robi się go w bardzo szybkim tempie.
To co, zaczynamy? 🙂
Składniki
- 300 g rabarbaru
- 30 g cukru
- 7 g mąki ziemniaczanej
- 20 ml wody + 20 ml wody
- 250 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
- bezy
- kilka listek mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
- rabarbar myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki
- do garnka wrzucamy rabarbar z cukrem, 20 ml wody i gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając – jeżeli woda za szybko wyparuje dodaj łyżkę wody
- w kubku mieszamy mąkę ziemniaczaną oraz pozostałe 20 ml wody i dolewamy do garnka z rabarbarem cały czas mieszając przez około minutę i ostudzamy
- schłodzoną śmietankę ubijamy na bitą śmietanę
- bezy rozkruszamy na mniejsze kawałki
- w szklanym naczyniu układamy warstwami: bita śmietana, rabarbar, bezy i na koniec dodajemy liść mięty do dekoracji. 🙂
Szybko się robi i jeszcze szybciej się rozchodzi. 😉 Smacznego!