Okres wakacyjny to zdecydowanie ulubiony okres na robienie grilla i objadania się tymi wszystkimi pysznościami, ale, aby całość się fajnie komponowała to zawsze potrzebne są dodatki – jednymi z nich to oczywiście sosy! 🙂
Sosy poza grillem stosujemy również w codziennej kuchni np. do pizzy, nugetsów, frytek, sałatek. Wiadomo można kupić gotowe, ale może warto zrobić swoje domowe i o wiele zdrowsze? 🙂
Przedstawiam moje 3 ulubione propozycję.
SOS CZOSNKOWY
Przygotujcie: 1 duży gęsty jogurt naturalny, 2-3 ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżkę wody, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: do miski wrzucamy jogurt naturalny z posiekanym czosnkiem, z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, wodą i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Na koniec sos wrzucamy na godzinę do lodówki i gotowe.
Dodaj swoje ulubione zioła do sosu i uzyskasz również pyszny sos czosnkowo-ziołowy. 😉
SOS TZATZIKI
Przygotujcie: 1 duży gęsty jogurt naturalny, 1 duży świeży (sałatkowy) ogórek, 2 ząbki czosnku, garść świeżego kopru, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, łyżka wody, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: ogórki obrać, pokroić, usunąć pestki i zetrzeć na dużych oczkach. Do miski wrzucić jogurt naturalny, starty ogórek, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, wodę i mieszamy. Kolejno dorzucamy koper, sól, pieprz, smakujemy i ewentualnie doprawiamy . Na koniec sos wrzucamy na godzinę do lodówki i gotowe.
SOS PAPRYKOWY
Przygotujcie: 1 duży gęsty jogurt naturalny, łyżka oliwy z oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżka zimnej wody, 1 łyżka słodkiej papryki oraz 0,5 łyżki ostrej papryka, 1 łyżka czerwonego pesto, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: do miski wrzucamy wszystkie składki, mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawami. Sos wrzucamy na godzinę do lodówki i gotowe.
Możecie do smaku dodać również odrobinę czosnku. 😉
Palce lizać.. 🙂 A jakie Wy macie ulubione sosy? 🙂
omentarz
no – łyżka oliwy z oliwy