Gdybym miała wybrać jedną jedyną rzecz, którą mogłabym jeść do końca życia to zdecydowanie byłyby to ziemniaki! 🙂

Uwielbiam je pod każdą postacią, ale ostatnio w mojej kuchni najczęściej goszczą właśnie te.. chrupiące i pieczone wymieszane w ziołach. 🙂

Idealny dodatek do obiadu, ale nie tylko. 😉

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, rozmaryn, przyprawa do ziemniaków.

Z powyższych składników wyjdą 2-3 porcje.

Przygotowanie

  • ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki,
  • do garnka wrzucamy przygotowane ziemniaki, wlewamy wodę w proporcji 2 do 1, solimy i gotujemy max. 8-10 minut we wrzątku, tak aby nóż/widelec łagodnie wchodził, a jednocześnie ziemniaki nie były w pełni ugotowane,
  • w międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem,
  • po 10 minutach zlewamy ziemniaki przez sitko, czekamy chwilę, aż ulotni się para, przyprawiamy ziołami, polewamy olejem i całość mieszamy łyżką,
  • ziemniaki wykładamy na blachę na papier do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika na 30 minut, gdzie po 15 minutach całość mieszamy,
  • po upływie 30 minut próbujemy ziemniaki i ewentualnie dopiekamy je jeszcze z 5 minut.

omentarze

  1. Aleksandra Załęska Odpowiedz

    Robię bardzo podobnie ziemniaki pieczone 🙂 Uwielbiam z dużą ilością ziół – bazylia, oregano, tymianek, kolendra 🙂

  2. Czuję ten zapach. To ciepło. To szczęście. Ten dom wypełniony tym zapachem, ciepłem i szczęściem… Widzę tę rodzinę, która się zbiera przy stole a ja podaję brytfankę pełną pachnących i chrupiących ziemniaczków… och! zdecydowanie to będzie moja dzisiejsza kolacja!

Napisz komentarz