Znudziły mi się tradycyjne kanapki na śniadanie i szukałam czegoś innego, prostego i smacznego! 🙂

I o to moja propozycja – pasta z tuńczyka. 🙂

Ostatnio skradła moje serce, dlatego muszę się podzielić z Wami tym przepisem. 🙂

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – po odsączeniu min. 120 g,
  • 1 jajko na twardo,
  • 100 g tłustego twarogu,
  • 100 g ogórków kiszonych,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • 15 g cienkiego szczypiorku.

Przygotowanie

  • gotujemy jajko na twardo i chłodzimy,
  • w międzyczasie kroimy na małe kawałki ogórki kiszone i wrzucamy do miski/pojemnika rozdrabniacza/małego melaksera,
  • dorzucamy odsączonego tuńczyka, twaróg, jajko, przyprawiamy i blendujemy/miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy – jeżeli nie wyjdzie Ci całkowicie gładka masa to też jest ok 😉 ,
  • szczypiorek kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy do pasty i mieszamy delikatnie całość do połączenia składników,
  • pastę przechowujemy w lodówce np. w słoiku.

I o to szybki sposób na urozmaicenie np. śniadania, czy przekąsek na imprezę. 🙂

Smacznego!

Pasta z tuńczyka

omentarze

  1. Ostatnio mam fazę na łososia i śledzia, ale chętnie rozszerzę dietę o tuńczyka:) na pewno wypróbuję przepis, sprawdzi się doskonale do porannych kanapek.

  2. Ja też ostatnio szukałam przepisów na pastę, bo to świetna alternatywa do zwykłych kanapek. Niestety nie lubię tuńczyka, ale może kiedyś się przekonam 🙂 Ja ostatnio robiłam pastę jajeczną z suszonymi pomidorami.

Napisz komentarz