Czym bliżej do tłustego czwartku, tym częściej zaczynam myśleć o smakołykach na ten dzień. 🙂 Oczywiście domowych smakołykach. 😉

Muszę przyznać, że faworki to zdecydowanie mój faworyt i w tym roku postawiłam sobie za cel podzielenie się z Wami przepisem na faworki, który odda smak tradycyjnych wypieków, mimo braku smażenia w smalcu, czy oleju, a upieczeniu ich w piekarniku i zrobionych z mąk bezglutenowych.

I wiecie co? O to są.. PRZEPYSZNE pieczone bezglutenowe faworki – gwarantuje Wam NIEBO W GĘBIE. 🙂

Składniki

  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki ryżowej,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 1 jajko małe,
  • 120 g rozpuszczonego masła (możesz dać olej kokosowy),
  • 100 g gęstego jogurtu lub śmietany,
  • cukier puder do posypania faworków.

Przygotowanie

  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem,
  • miękkie masło, jogurt, mąki, zmielone migdały, jajko mieszamy widelcem lub łyżką,
  • następnie masę wyrabiamy ręcznie na mocno posypanym mąką blacie, dzielimy je na mniejsze kulki i kolejno każdą z nich rozwałkujemy wałkiem na cienką warstwę – wałek trzeba co jakiś czas posypać mąką, aby nie przyklejał się do masy,
  • faworki kroimy w kształcie (w miarę równych) prostokątów, a następnie przekładamy je delikatnie na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia – w przypadku tych faworków ciężko będzie uzyskać inny kształt niż prostokąt ze względu na ich lepką masę, ale możecie próbować 😉 ,
  • gotowe faworki pieczemy przez 15 minut, a następnie po upieczeniu wyjmujemy je i odkładamy na kratkę do ostudzenia,
  • na sam koniec posypujemy je cukrem pudrem i nie pozostaje nam nic innego, niż podzielenie się nimi z najbliższymi. 🙂

Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowały, od tego roku zdecydowanie to są moje ulubione faworki! 🙂

omentarze

  1. Aleksandra Załęska Odpowiedz

    W bezglutenowej wersji faworków jeszcze nie jadłam 🙂 muszę spróbować 🙂

Napisz komentarz