Okres jesienny to zdecydowanie szukanie potraw, które rozgrzeją nasz organizm i poprawią naszą jesienną chandrę. 🙂

W takim okresie lubię do dań dodać pikanterii dorzucając coś ostrego, a w połączeniu z sezonowymi warzywami i szybkim wykonaniem to już totalny strzał w 10. 🙂

Składniki

  • puszka gotowanej ciecierzycy
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki pasty tahini
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

dodatki do dekoracji i smaku: płatki chili, oliwa z oliwek , świeże zioła

Przygotowanie

  • papryki przekrajamy i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
  • po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryk, dorzucamy je razem z pozostałymi składnikami: ciecierzyca, czosnek, sok z cytryny, wodę, pastę tahini oraz przyprawy do miski i blendujemy całość do uzyskania głaskiej masy
  • hummus przed podaniem polewamy oliwą, sypiemy szczyptą płatków chilli i świeżymi ziołami, a dodatkowo przygotowujemy ulubiony chlebek, chrupki, czy warzywa (np. marchewki, seler) jako uzupełnienie przekąski.

Smacznego! 🙂

Pikantny hummus z pieczonej papryki
Pikantny hummus z pieczonej papryki

Write A Comment