Okres jesienny to zdecydowanie szukanie potraw, które rozgrzeją nasz organizm i poprawią naszą jesienną chandrę. 🙂
W takim okresie lubię do dań dodać pikanterii dorzucając coś ostrego, a w połączeniu z sezonowymi warzywami i szybkim wykonaniem to już totalny strzał w 10. 🙂
Składniki
- puszka gotowanej ciecierzycy
- 2 papryki czerwone
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki pasty tahini
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
dodatki do dekoracji i smaku: płatki chili, oliwa z oliwek , świeże zioła
Przygotowanie
- papryki przekrajamy i pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
- po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryk, dorzucamy je razem z pozostałymi składnikami: ciecierzyca, czosnek, sok z cytryny, wodę, pastę tahini oraz przyprawy do miski i blendujemy całość do uzyskania głaskiej masy
- hummus przed podaniem polewamy oliwą, sypiemy szczyptą płatków chilli i świeżymi ziołami, a dodatkowo przygotowujemy ulubiony chlebek, chrupki, czy warzywa (np. marchewki, seler) jako uzupełnienie przekąski.
Smacznego! 🙂
