W tym roku postawiłam na nietypowy świąteczny deser. 🙂
Chodził za mną już od jakiegoś czasu czekoladowy deser i stwierdziłam, że najbliższe święta to najlepsza okazja na zrobienie go. 🙂 Postawiłam na ciasto czekoladowe z aksamitnym czekoladowym kremem i świątecznym akcentem czekoladowymi jajeczkami. To zdecydowanie deser dla kochających czekoladowe deserowe szaleństwa. 🙂
Składniki
Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach 23 x 15 cm.
Ciasto czekoladowe
- 150 g czekolady gorzkiej min. 70% (śmiało możesz dać czekoladę również z dodatkami np. skórka pomarańczy, orzechy),
- 100 g masła,
- 3 jajka,
- 50 g cukru,
- 1 łyżkę cukru waniliowego,
- 160 g mąki pszennej / orkiszowej,
- szczypta soli
Krem czekoladowy
- 120 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 15 g kakao,
- 2 łyżki podgrzanego mleka,
- szczypta soli
Dodatki
- wielkanocne jajeczka, ja użyłam Mini Eggs Cadbury
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem,
- pokruszoną czekoladkę wraz z masłem i szczyptą soli podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia i połączenia składników, kolejno ostudzamy,
- jajka ucieramy w misce, dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas ucierając,
- następnie do miski dodajemy powoli ostudzoną czekoladę z masłem cały czas miksując całą konsystencje,
- na koniec przesiewamy do miski mąkę i ucieramy całość do uzyskania połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej masy,
- masę przekładamy do blaszki i pieczemy 15 minut. Odkładamy do ostudzenia.
Krem czekoladowy
- masło ucieramy na puch i kolejno powoli dodajemy kakao, cukier puder oraz podgrzane mleko,
- krem odstawiamy do lodówki na 15 minut i następnie nakładamy go na ciasto,
- na koniec nie zostaje nic innego jak udekorowanie kremu jajeczkami – można podać jajeczka w całości, pokroić, albo zrobić mix – część całych i część pokrojonych. 🙂
Ważne: Ciacho najlepiej smakuje o temperaturze pokojowej, wyjęte prosto z lodówki będzie dość twarde. 🙂
I tak oto prezentuje się totalnie czekoladowe świąteczne szaleństwo. 🙂 Smacznego Kochani ! 🙂