Grzanki to jedne z fajniejszych dodatków do zup, kremów oraz sałatek, a dodatkowo nie są pracochłonne! Te domowe można przygotować z każdego rodzaju pieczywa i to z ulubionymi przyprawami – czosnek, czy zioła. Grzanki możemy upiec albo podsmażyć na patelni – w obydwóch wersjach grzanki wyjdą chrupiące. 🙂 To co pieczemy, czy smażymy? 🙂 Zacznijmy od składników. 🙂
Składniki:
- kilka kromek pieczywa – najlepiej smakują grzanki z białego pieczywa (może być również pieczywo bezglutenowe),
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła,
- przyprawy: sól, czosnek albo zioła – możesz użyć wszystkich. 😉
Przygotowanie – grzanki z piekarnika:
- Pieczywo kroimy w kostkę
- Wrzucamy do miski i skraplamy oliwą z oliwek, albo roztopionym masłem
- Dodatkowo nasze grzanki posypujemy równomiernie przyprawami i mieszamy
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i nasze grzanki wrzucamy na blaszkę, na papier do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut do uzyskania złotego koloru
- Ostudzamy je na ręczniku papierowym.
Przygotowanie – grzanki z patelni:
- Pieczywo kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy patelnie
- Wrzucamy grzanki, oliwę z oliwek lub masło i smażymy na średnim ogniu delikatnie mieszając
- W trakcie smażenia dosypujemy przyprawy i czekamy na złoty kolor
- Ostudzamy je na ręczniku papierowym.
Grzanki wrzucamy do naszej potrawy albo chowamy je w szczelny pojemnik – tak schowane grzanki starczą Wam jeszcze na długo. 🙂
Chwila, moment i gotowe! 🙂