Grzanki to jedne z fajniejszych dodatków do zup, kremów oraz sałatek, a dodatkowo nie są pracochłonne! Te domowe można przygotować z każdego rodzaju pieczywa i to z ulubionymi przyprawami – czosnek, czy zioła. Grzanki możemy upiec albo podsmażyć na patelni – w obydwóch wersjach grzanki wyjdą chrupiące. 🙂 To co pieczemy, czy smażymy? 🙂 Zacznijmy od składników. 🙂

Składniki:

  • kilka kromek pieczywa – najlepiej smakują grzanki z białego pieczywa (może być również pieczywo bezglutenowe),
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła,
  • przyprawy: sól, czosnek albo zioła – możesz użyć wszystkich. 😉

 

grzanki Gonić Marzenia

 

Przygotowanie – grzanki z piekarnika:

  1. Pieczywo kroimy w kostkę
  2. Wrzucamy do miski i skraplamy oliwą z oliwek, albo roztopionym masłem
  3. Dodatkowo nasze grzanki posypujemy równomiernie przyprawami i mieszamy
  4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i nasze grzanki wrzucamy na blaszkę, na papier do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut do uzyskania złotego koloru
  5. Ostudzamy je na ręczniku papierowym.

Przygotowanie – grzanki z patelni:

  1. Pieczywo kroimy w kostkę
  2. Rozgrzewamy patelnie
  3. Wrzucamy grzanki, oliwę z oliwek lub masło i smażymy na średnim ogniu delikatnie mieszając
  4. W trakcie smażenia dosypujemy przyprawy i czekamy na złoty kolor
  5. Ostudzamy je na ręczniku papierowym.

Grzanki wrzucamy do naszej potrawy albo chowamy je w szczelny pojemnik – tak schowane grzanki starczą Wam jeszcze na długo. 🙂

Chwila, moment i gotowe! 🙂

grzanki Gonić Marzenia

grzanki Gonić Marzenia

Propozycja podania!

Zupa krem z dyni Gonić Marzenia

Napisz komentarz