Lukier to nierozłączny dodatek do wszelkich pierniczków, czy ciasteczek świątecznych.
Oczywiście do wyboru mamy różne rodzaje lukrów – zwykły z cukru pudru i wody/soku z cytryny, królewski puszysty i olśniewająco biały oraz klasyczny z białka, na który w tym roku zdecydowałam się do swoich świątecznych wypieków. 🙂
Składniki
- 1 białko jajka,
- 200 g cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie
- jajko sparzyć wrzątkiem, następnie rozbić i białko przełożyć do miski,
- do białka dodać cukier puder oraz sok z cytryny i całość energicznie wymieszać widelcem – jeżeli masa jest dla Ciebie za gęsta dodaj sok z cytryny, jeżeli jest za rzadka dodaj cukier puder,
- gotową masę używamy do ozdabiania pierniczków, czy ciasteczek robiąc np. z papieru do pieczenia rękaw cukierniczy.
Jeżeli zostanie Ci więcej lukru, bądź nie chcesz użyć całości od razu, możesz śmiało na 1-2 dni wrzucić go do lodówki w szczelnie zamkniętym pudełeczku, a przed użyciem dodać odrobinę wody, czy soki z cytryny i wymieszać. 🙂
omentarze
Super! Jutro mam w planach upiec ciasteczka ze swoimi pociechami!♥️ I ten przepis na pewno mi się przyda ♥️
Cudowne ciasteczka i ozdoba 🙂 Teraz zachodzę w głowę jak mogę zrobić lukier w wersji roślinnej 🙂
Mniam 😛 dawno nie przygotowywałam z białka.
Z moim lukrem zawsze bylo coś nie tak. najczęściej nie gęstniał i spływal z ciasta. Przerzuciłam się na pisaki cukrowe 🙂
Na przyszłość dodaj więcej cukru pudru i będzie jak znalazł 🙂