Jak zawsze wpadnę na jakiś pomysł na ostatnią chwilę. 🙂

Tym razem postanowiłam zaskoczyć bliskich totalnie czymś nowym ze świątecznym akcentem. Wybrałam prosty przepis na czekoladowo-owsiane koszyczki. 🙂

Składniki

  • 70 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 10 g kakao,
  • 170 masła orzechowego, może być z orzechami,
  • 250 g płatków owsianych
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • jajeczka czekoladowe Wielkanocne – tutaj użyłam M&Ms

Dodatkowo potrzebna blacha na duże muffinki oraz papier do pieczenia.

Przygotowanie

  • masło, cukier, mleko oraz kakao podgrzewamy na małym ogniu w garnku do rozpuszczenia składników mieszając co jakiś czas,
  • zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy do połączenia składników,
  • kolejno dodajemy płatki owsiane i energicznie mieszamy całość, odstawiamy na 15 minut do ostudzenia,
  • w tym czasie przygotowujemy blachę do dużych muffinek i papier do pieczenia – wycinamy po kawałku papieru do pieczenia na każdy otwór do muffinek. Można wyciąć kawałek papieru na cały otwór , bądź kawałek prostokąta i położyć na środku tak, aby później można było pociągnąć za końcówki i wyjąć koszyczek. 🙂
  • nakładamy łyżką do każdego otworu masę czekoladowo owsianą, a następnie formujemy ją na wzór koszyczka i odkładamy blachę do lodówki najlepiej na noc,
  • kolejnego dnia przed podaniem koszyczków wsadzamy je na godzinę do zamrażarki , a pod koniec tego czasu zaczynamy ubijać mikserem mocno schłodzoną śmietankę 30%,
  • koszyczki wyjmujemy, nakładamy ubitą śmietankę i dekorujemy jajeczkami.

Koszyczki trzymamy koniecznie w lodówce. 🙂

Napisz komentarz