Jak zawsze wpadnę na jakiś pomysł na ostatnią chwilę. 🙂
Tym razem postanowiłam zaskoczyć bliskich totalnie czymś nowym ze świątecznym akcentem. Wybrałam prosty przepis na czekoladowo-owsiane koszyczki. 🙂
Składniki
- 70 g masła,
- 150 g cukru,
- 120 ml mleka,
- 10 g kakao,
- 170 masła orzechowego, może być z orzechami,
- 250 g płatków owsianych
- 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
- jajeczka czekoladowe Wielkanocne – tutaj użyłam M&Ms
Dodatkowo potrzebna blacha na duże muffinki oraz papier do pieczenia.
Przygotowanie
- masło, cukier, mleko oraz kakao podgrzewamy na małym ogniu w garnku do rozpuszczenia składników mieszając co jakiś czas,
- zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy do połączenia składników,
- kolejno dodajemy płatki owsiane i energicznie mieszamy całość, odstawiamy na 15 minut do ostudzenia,
- w tym czasie przygotowujemy blachę do dużych muffinek i papier do pieczenia – wycinamy po kawałku papieru do pieczenia na każdy otwór do muffinek. Można wyciąć kawałek papieru na cały otwór , bądź kawałek prostokąta i położyć na środku tak, aby później można było pociągnąć za końcówki i wyjąć koszyczek. 🙂
- nakładamy łyżką do każdego otworu masę czekoladowo owsianą, a następnie formujemy ją na wzór koszyczka i odkładamy blachę do lodówki najlepiej na noc,
- kolejnego dnia przed podaniem koszyczków wsadzamy je na godzinę do zamrażarki , a pod koniec tego czasu zaczynamy ubijać mikserem mocno schłodzoną śmietankę 30%,
- koszyczki wyjmujemy, nakładamy ubitą śmietankę i dekorujemy jajeczkami.
Koszyczki trzymamy koniecznie w lodówce. 🙂