Szybkie, proste i smaczne mexykańskie danie jednogarnkowe.

A dodatkowo wyrazisty smak, wiele kolorów na talerzu i szybkie w wykonaniu.

Kto nie lubi takich dań? 🙂

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub całych (i pokroić samemu pomidory),
  • 250 ml przecieru z pomidorów,
  • 100 ml wody,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1/2 papryki żółtej,
  • 1/2 papryki zielonej,
  • pół puszki kukurydzy,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, słodkiej papryki, ostrej papryki, chili, soli,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie

  • cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju rzepakowym (najlepiej na wysokiej patelni lub w garnku),
  • dodajemy mięso, przyprawy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor,
  • dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidory, wodę i dusimy,
  • papryki kroimy na kostkę, dorzucamy do mięsa i gotujemy całość przez 30 minut mieszając co jakiś czas,
  • smakujemy, doprawiamy i dorzucamy kukurydzę, puszkę fasoli i gotujemy kolejne 15 minut.

Chili con carne można zjeść jako zupę z chlebem, albo zrobić wersję typowo obiadową i dodać np. ryż, czy ziemniaki.

omentarze

    • Gonić Marzenia Odpowiedz

      Dziękuję 🙂
      Też mi się zdarzy czasami zjeść wersję łagodną 😉

  1. Wyglada smacznie, ale dla mne ważne są smaki oryginalne. W przypadku chili con carne dużą rolę odgrywają różne rodzaje papryki i przyprawy. To one decyduja o końcowym efekcie.

  2. Ostanio robiłem ale z innego przepisu, według oryginalnego podanego przez Makłowicza, Tam bardzo ważne są smaki wędzone z wędzonej papryki z i wędzonego , marynowanego w oleju jalepenio
    Musze spróbować też twojej wersji

  3. Ostanio robiłem ale z innego przepisu, według oryginalnego podanego przez Makłowicza, Tam bardzo ważne są smaki wędzone z wędzonej papryki z i wędzonego , marynowanego w oleju jalepenio
    Musze spróbować też twojej wersji

Napisz komentarz