Szybkie, proste i smaczne mexykańskie danie jednogarnkowe.
A dodatkowo wyrazisty smak, wiele kolorów na talerzu i szybkie w wykonaniu.
Kto nie lubi takich dań? 🙂
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
- 1 puszka pomidorów krojonych lub całych (i pokroić samemu pomidory),
- 250 ml przecieru z pomidorów,
- 100 ml wody,
- 1 papryka czerwona,
- 1/2 papryki żółtej,
- 1/2 papryki zielonej,
- pół puszki kukurydzy,
- puszka fasoli czerwonej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, słodkiej papryki, ostrej papryki, chili, soli,
- olej rzepakowy,
- natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie
- cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju rzepakowym (najlepiej na wysokiej patelni lub w garnku),
- dodajemy mięso, przyprawy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor,
- dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidory, wodę i dusimy,
- papryki kroimy na kostkę, dorzucamy do mięsa i gotujemy całość przez 30 minut mieszając co jakiś czas,
- smakujemy, doprawiamy i dorzucamy kukurydzę, puszkę fasoli i gotujemy kolejne 15 minut.
Chili con carne można zjeść jako zupę z chlebem, albo zrobić wersję typowo obiadową i dodać np. ryż, czy ziemniaki.
omentarze
Zrobiliśmy ostatnio… Było przepyszne!
Uwielbiam to danie! Choć na upalne letnie dni może nie jest to najlepszy wybór 😀 Ale dziś trochę chłodniej, to będzie w sam raz 🙂
Danie wygląda fenomenalnie i zapewne równie dobrze smakuje. Nie miałem wcześniej okazji wypróbować tej potrawy, ale chyba trzeba to zmienić 🙂
Bardzo lubię chili con carne, chociaż przygotowuję je inaczej niż Ty.
Bardzo lubię dania na ostro, chęnie skorzystam z przepisu. 🙂
Uwielbiam! Nie dodaję papryczki ostrej, bo to nie moje smaki. Łagodne też pyszne 😉 PS.Cudne zdjęcia <3
Dziękuję 🙂
Też mi się zdarzy czasami zjeść wersję łagodną 😉
Kiedyś często robiłam i bardzo lubię ? Muszę w najbliższym czasie zrobić bo dawno nie jadłam ?
Wyglada smacznie, ale dla mne ważne są smaki oryginalne. W przypadku chili con carne dużą rolę odgrywają różne rodzaje papryki i przyprawy. To one decyduja o końcowym efekcie.
Ostanio robiłem ale z innego przepisu, według oryginalnego podanego przez Makłowicza, Tam bardzo ważne są smaki wędzone z wędzonej papryki z i wędzonego , marynowanego w oleju jalepenio
Musze spróbować też twojej wersji
Ostanio robiłem ale z innego przepisu, według oryginalnego podanego przez Makłowicza, Tam bardzo ważne są smaki wędzone z wędzonej papryki z i wędzonego , marynowanego w oleju jalepenio
Musze spróbować też twojej wersji
To ulubione danie mojego męża:)