Masz ochotę na kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem? 🙂 Jeżeli tak, to idealnie, że tutaj jesteś! 🙂
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej / orkiszowej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 l mleka
- cukier, jeżeli kupisz budyń bez cukru 😉
Kajmak
- pół puszki gotowej masy kajmakowej – opcjonalnie inny smak masy: orzech, czekolada itp.
Potrzebna również blacha, najlepiej o wymiarach 23 x 15 x 5 cm.
Przygotowanie
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wrzucamy do miski, następnie wrzucamy posiekane nożem masło, żółtka i zagniatamy
- Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 oraz 2/3 i wsadzamy do lodówki na min. 30 min
- Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie czekamy, aż trochę ostygnie (można budyń przelać do miski i wrzucić do lodówki na np. 15 min
- Formę do pieczenia ciasta smarujemy masłem, kolejno obsypujemy delikatnie bułką tartą
- Oblepiamy formę większym kawałkiem ciasta razem z bokami, w drugiej kolejności wlewamy budyń, a na koniec rozsmarowujemy warstwę kajmaku – moja rada: kajmak nałóż na budyń po łyżce w różnych miejscach i spróbuj rozsmarować go łyżką stroną wypukłą
- Pozostały kawałek ciasta trzemy na grubych oczkach lub rozdrabniamy w rękach i posypujemy na wierzch
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 45 minut
- Po upieczeniu, odkładamy nasze ciasto do ostygnięcia, a po ostygnięciu nie pozostaje nam nic innego jak podzielenie się nim z najbliższymi. 🙂
omentarze
Witam, czy można na ciasto, przed wylaniem budyniu położyć plastry banana?
nie próbowałam nigdy robić tego ciasta z bananem, ale wydaje mi się, że cieńsze plastry banana nic tutaj nie zepsują 🙂
Dziękuję za odpowiedź:)
Nie dodałam banana, żeby nie ryzykować piekąc pierwszy raz. Wyszło wyśmienite, dziękuję za przepis:) Pozdrawiam!
Witam, czy ten przepis jest mocno zmieniony od tego, który był poprzednio? Miałam już sprawdzony tamten przepis i proporcje do naczynia na tartę:) Czy składniki i proporcje są takie same, jedynie zmieniła Pani szatę graficzną? Pozdrawiam!
Chciałam iść z duchem czasu, a wyszło, że jednak komuś przeszkodziłam tą zmianą hehe. 🙂
Ten przepis zaktualizowałam do jednej blachy oraz po tylu latach stwierdziłam, że czas zaktualizować również zdjęcia 🙂 – wcześniej przepis był zrobiony pod jedną blachę, 2 formy do małych tatr i 6 babeczek.
Przekazuje wcześniejsze proporcje:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1l mleka
cukier, jeżeli kupisz budyń bez cukru
Kajmak
Przepraszam za kłopot, a z drugiej strony bardzo mi miło i bardzo dziękuje, że korzysta Pani dalej z tego przepisu. 🙂
Życzę miłych wypieków. 🙂
🙂
Dziękuję za podanie poprzednich proporcji:) Zabieram się za pieczenie:)
Ciasto niezmiennie jest pyszne-dzieci i dorośli zajadają je ze smakiem:)
Pozdrawiam:)
Marvelous, what a website it is! This weblog provides useful facts to us, keep it
up.