Masz ochotę na kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem? 🙂 Jeżeli tak, to idealnie, że tutaj jesteś! 🙂
Przygotowałam dla Ciebie trzy możliwości na kruche ciasto!
Możesz zrobić je jako ciasto, jako tartę oraz jako babeczkę. 🙂 Która wersja będzie dla Ciebie najlepsza? A może wszystkie trzy? 🙂 Ja zrobiłam wszystkie opcje – wybierz swoją ulubioną wersje na kruche ciasto! 🙂
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 l mleka
- cukier, jeżeli kupisz budyń bez cukru 😉
Kajmak:
- gotowa masa kajmakowa, krówkowa – możesz również kupić inny smak masy: orzech, czekolada itp.
- albo mleko skondensowane – mleko w puszce gotujesz w garnku z wodą min. 2h, pamiętaj, aby puszka była cała zakryta, dolewaj sukcesywnie wody.
A teraz czas zabrać się za pieczenie. 🙂
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wrzucamy do miski, następnie wrzucamy posiekane nożem masło, a na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy.
- Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 oraz 2/3 i wsadzamy do lodówki na min. 30 min.
- Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie czekamy, aż trochę ostygnie.
- W między czasie rozwałkowujemy większy kawałek ciasta.
- Formę do pieczenia ciasta/tarty/babeczki smarujemy masłem, a następnie wylepiamy je ciastem razem z bokami, w drugiej kolejności wlewamy masę budyniową, a na koniec rozsmarowujemy warstwę kajmaku, krówki, bądź innej masy.
- Pozostały kawałek ciasta trzemy na grubych oczkach albo rozdrabniamy w rękach i posypujemy na wierzch.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 50 minut.
- Po upieczeniu czekamy, aż nasze ciasto ostygnie i gotowe, możesz podzielić się z najbliższymi – to mój ulubiony moment! 🙂 🙂 🙂
Dobra rada: jeżeli masz problem z rozwałkowaniem ciasta, to weź po małym kawałku masy i rękoma oblep formę – prawie jak zabawa z plasteliną. 😉
Z powyższej masy upiekłam blachę o wymiarach 23 x 15 x 5 cm, 2 formy do tarty (średnica 14 cm) oraz 6 babeczek. 🙂
Uwielbiam kruche ciasto!
Smacznego Kochani 🙂 🙂 🙂
omentarz
Marvelous, what a website it is! This weblog provides useful facts to us, keep it
up.