Masz ochotę na kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem? 🙂 Jeżeli tak, to idealnie, że tutaj jesteś! 🙂

Przygotowałam dla Ciebie trzy możliwości na kruche ciasto!

Możesz zrobić je jako ciasto, jako tartę oraz jako babeczkę. 🙂 Która wersja będzie dla Ciebie najlepsza? A może wszystkie trzy? 🙂 Ja zrobiłam wszystkie opcje – wybierz swoją ulubioną wersje na kruche ciasto! 🙂

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 l mleka
  • cukier, jeżeli kupisz budyń bez cukru 😉

Kajmak:

  • gotowa masa kajmakowa, krówkowa –  możesz również kupić inny smak masy: orzech, czekolada itp.
  • albo mleko skondensowane – mleko w puszce gotujesz w garnku z wodą min. 2h, pamiętaj, aby puszka była cała zakryta, dolewaj sukcesywnie wody.

A teraz czas zabrać się za pieczenie. 🙂

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wrzucamy  do miski, następnie wrzucamy posiekane nożem masło, a na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy.
  2. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 oraz 2/3 i wsadzamy do lodówki na min. 30 min.
  3. Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie czekamy, aż trochę ostygnie.
  4. W między czasie rozwałkowujemy większy kawałek ciasta.
  5. Formę do pieczenia ciasta/tarty/babeczki smarujemy masłem, a następnie wylepiamy je ciastem razem z bokami, w drugiej kolejności wlewamy masę budyniową, a na koniec rozsmarowujemy warstwę kajmaku, krówki, bądź innej masy.
  6. Pozostały kawałek ciasta trzemy na grubych oczkach albo rozdrabniamy w rękach i posypujemy na wierzch.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 50 minut.
  8. Po upieczeniu czekamy, aż nasze ciasto ostygnie i gotowe, możesz podzielić się z najbliższymi – to mój ulubiony moment! 🙂 🙂 🙂

Dobra rada: jeżeli masz problem z rozwałkowaniem ciasta, to weź po małym kawałku masy i rękoma oblep formę – prawie jak zabawa z plasteliną. 😉

Z powyższej masy upiekłam blachę o wymiarach 23 x 15 x 5 cm, 2 formy do tarty (średnica 14 cm) oraz 6 babeczek. 🙂

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem

Uwielbiam kruche ciasto!

Smacznego Kochani 🙂 🙂 🙂

omentarz

Napisz komentarz