Cały rok czekam na te jagodowe szaleństwo. 🙂 I uwierzcie mi na słowo, że nie ma lepszej rzeczy na świecie od domowych jagodzianek. 🙂

Ba.. domowych jagodzianek, ale z kruszonką i dla chętnych jeszcze z lukrem 😀 Oczywiście ja się znajduje w tej grupie chętnych. 🙂

Składniki

Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 1 białko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

z tych składników wyjdzie 16 jagodzianek 🙂

Nadzienie
  • 350 g jagód
  • 20 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
Lukier (opcjonalnie)
  • sok z cytryny
  • woda

Dodatkowo

  • papier do pieczenia
  • 2 x blacha do pieczenia (jeżeli macie tylko jedną też damy radę)

Przygotowanie

Ciasto

  • do garnuszka wlewamy mleko, rozkruszone drożdże, cukier i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników mieszając co jakiś czas,
  • zawartość z garnuszka wlewamy do dużej miski, dorzucamy mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło, sól i wyrabiamy ciasto,
  • wyrobione ciasto wyjmujemy na chwilę poza miskę np. na talerz, a do miski wlewamy łyżkę oleju i rozsmarowujemy ją po garnku i ponownie chowamy do niej ciasto. Zakrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w cieplejsze miejsce na godzinę do wyrośnięcia,
  • wyrośnięte ciasto pokroić (można też rozerwać) na równe części, zrobić kulki i odstawić na blaszkach do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut (jeżeli masz jedną blachę połowę kulek przygotuj na blaszce, a drugą połowę na blacie),

Nadzienie

  • jagody myjemy i suszymy ręcznikiem kuchennym,
  • do miski wrzucamy jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy

Jagodzianki

piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem

  • zdejmujemy przykrycie z blachy, każdą kulkę rozgniatamy dnem kubka, lub rękoma, tak, aby zrobić miejsce na nadzienie, nakładamy nadzienie i delikatnie zbliżamy do siebie boki i zaczynamy zamykać jagodziankę (podobnie jak pierogi),
  • przekładamy na drugą stronę zamknięte jagodzianki (na dole ma być ta część jagodzianki, którą zamykaliśmy) i górę jagodzianek smarujemy białkiem,
  • sypiemy na jagodziankę posmarowanym białkiem kruszonkę (kruszonka czyli wygniecione schłodzone masło, cukier i mąkę),
  • pieczemy jedną blachę z jagodziankami 15 min, gdzie po 7 minutach najlepiej zamienić stronami blachę w piekarniku, aby równomiernie nabrały koloru. Kolejno wsadzamy drugą blachę,
  • jagodzianki odkładamy do chociaż lekkiego ostudzenia (piszę chociaż, bo ciężko się powstrzymać, aby nie zjeść takiej ciepłej jagodzianki 🙂 ) i opcjonalnie polewamy jeszcze kwaśnym lukrem z soku z cytryny.

Te pyszności rozejdą się w mgnieniu oka, ale gwarantuje Wam, że są przepyszne i mimo pracy przy nich, jestem pewna, że będą często gościć w waszych domach! Smacznego 🙂

Napisz komentarz