Cały rok czekam na te jagodowe szaleństwo. 🙂 I uwierzcie mi na słowo, że nie ma lepszej rzeczy na świecie od domowych jagodzianek. 🙂
Ba.. domowych jagodzianek, ale z kruszonką i dla chętnych jeszcze z lukrem 😀 Oczywiście ja się znajduje w tej grupie chętnych. 🙂
Składniki
Ciasto
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 80 g cukru
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 1 białko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
z tych składników wyjdzie 16 jagodzianek 🙂
Nadzienie
- 350 g jagód
- 20 g cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
Lukier (opcjonalnie)
- sok z cytryny
- woda
Dodatkowo
- papier do pieczenia
- 2 x blacha do pieczenia (jeżeli macie tylko jedną też damy radę)
Przygotowanie
Ciasto
- do garnuszka wlewamy mleko, rozkruszone drożdże, cukier i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników mieszając co jakiś czas,
- zawartość z garnuszka wlewamy do dużej miski, dorzucamy mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło, sól i wyrabiamy ciasto,
- wyrobione ciasto wyjmujemy na chwilę poza miskę np. na talerz, a do miski wlewamy łyżkę oleju i rozsmarowujemy ją po garnku i ponownie chowamy do niej ciasto. Zakrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w cieplejsze miejsce na godzinę do wyrośnięcia,
- wyrośnięte ciasto pokroić (można też rozerwać) na równe części, zrobić kulki i odstawić na blaszkach do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut (jeżeli masz jedną blachę połowę kulek przygotuj na blaszce, a drugą połowę na blacie),
Nadzienie
- jagody myjemy i suszymy ręcznikiem kuchennym,
- do miski wrzucamy jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy
Jagodzianki
piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem
- zdejmujemy przykrycie z blachy, każdą kulkę rozgniatamy dnem kubka, lub rękoma, tak, aby zrobić miejsce na nadzienie, nakładamy nadzienie i delikatnie zbliżamy do siebie boki i zaczynamy zamykać jagodziankę (podobnie jak pierogi),
- przekładamy na drugą stronę zamknięte jagodzianki (na dole ma być ta część jagodzianki, którą zamykaliśmy) i górę jagodzianek smarujemy białkiem,
- sypiemy na jagodziankę posmarowanym białkiem kruszonkę (kruszonka czyli wygniecione schłodzone masło, cukier i mąkę),
- pieczemy jedną blachę z jagodziankami 15 min, gdzie po 7 minutach najlepiej zamienić stronami blachę w piekarniku, aby równomiernie nabrały koloru. Kolejno wsadzamy drugą blachę,
- jagodzianki odkładamy do chociaż lekkiego ostudzenia (piszę chociaż, bo ciężko się powstrzymać, aby nie zjeść takiej ciepłej jagodzianki 🙂 ) i opcjonalnie polewamy jeszcze kwaśnym lukrem z soku z cytryny.
Te pyszności rozejdą się w mgnieniu oka, ale gwarantuje Wam, że są przepyszne i mimo pracy przy nich, jestem pewna, że będą często gościć w waszych domach! Smacznego 🙂