Twaróg , mąka i ziemniaki – zestaw przypominający smaki dziecińska.

Czy Wy też macie takie wspomnienia? 🙂

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 150 twarogu półtłustego
  • 150 g mąki pszennej (możesz użyć również mąki orkiszowej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: śmietana/jogurt naturalny z cukrem

Przygotowanie

  • ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, kolejno zlewamy wodę, gnieciemy i odstawiamy do ostudzenia,
  • po ostudzeniu ziemniaki i twaróg ponownie gnieciemy (praską lub widelcem)
  • dodajemy mąkę, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i zagniatamy całość
  • z ciasta formujemy wałeczki i kroimy kopytka
  • do osolonej wody wrzucamy partiami kopytka, a po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze przez chwile
  • kopytka wyjmujemy sitkiem, bądź łyżką cedzakową i dodajemy swoje ulubione dodatki

Ja uwielbiam zestaw kopytek z jogurtem naturalny i posypane cukrem. A Wy? 🙂

Napisz komentarz