Twaróg , mąka i ziemniaki – zestaw przypominający smaki dziecińska.
Czy Wy też macie takie wspomnienia? 🙂
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 150 twarogu półtłustego
- 150 g mąki pszennej (możesz użyć również mąki orkiszowej)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- dodatkowo: śmietana/jogurt naturalny z cukrem
Przygotowanie
- ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, kolejno zlewamy wodę, gnieciemy i odstawiamy do ostudzenia,
- po ostudzeniu ziemniaki i twaróg ponownie gnieciemy (praską lub widelcem)
- dodajemy mąkę, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i zagniatamy całość
- z ciasta formujemy wałeczki i kroimy kopytka
- do osolonej wody wrzucamy partiami kopytka, a po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze przez chwile
- kopytka wyjmujemy sitkiem, bądź łyżką cedzakową i dodajemy swoje ulubione dodatki
Ja uwielbiam zestaw kopytek z jogurtem naturalny i posypane cukrem. A Wy? 🙂