Smaczne, pieczone placuszki twarogowe, które idealnie będą pasować na weekendowe śniadanko z rodzinką, albo do schowania do pudełka, aby w pracy przegryźć na drugie śniadanko.
Składniki
- 300 g twarogu – najlepiej tłustego,
- 40 g mąki pełnoziarnistej lub gryczanej,
- 1 jajko,
- 10 g wiórków kokosowych,
- 20 g miodu – opcjonalnie
Osobiście do placuszków nie dodaje miodu/cukru, gdyż dodatkowo robię krem karmelowy w wersji FIT, który zawiera cukier kokosowy i przy takim połączeniu nie ma potrzeby dodawać jeszcze słodkości do placuszków. 🙂
Jeżeli masz ochotę na same placuszki to koniecznie dodaj miód, bo będą za mdłe. 😉
Przygotowanie
- twaróg rozdrabniamy widelcem,
- dodajemy mąkę, jajko, wiórki kokosowe i miód i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy,
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w małym odstępie nakładamy po dużej łyżce masy i rozsmarowujemy je delikatnie,
- placuszki pieczemy przez 25 minut, gdzie po 15 minutach przekładamy je na drugą stronę,
- do gotowych placuszków dodajemy ulubione dodatki, a następnie dzielimy się smakołykami z najbliższymi. 🙂
Smacznego! 🙂
omentarze
Wyglądają pysznie, aż muszę wypróbować przepis u siebie!
Ale czad! I nie trzeba ubijać białka <3
Uwielbiamy takie placuszki, szczególnie wtedy kiedy mamy ochotę na sernik 😀
Lubię smażyć takie placki w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć! Od niedawna też zapoznaję się z mąką gryczaną, więc chętnie wybiorę ten wariant zamiast mąki pełnoziarnistej! 🙂
Z chęcią bym zjadła takie 🙂
Bardzo fajny przepis, bo prosty i możliwe są różne modyfikacje. Z pewnością wypróbuję!
OO, a na zwykłej mące też wyjdą?:)
pewnie, że wyjdą 🙂
Uwielbiam potrawy, które można piec bądź dusić. Takie placuszki to nawet świetny pomysł do lunch box’a dla dzieci do szkoły lub dla nas do pracy 🙂
Ooo to coś dla mojej rodzinki!♥️ Zabieram przepis na weekend!♥️ Pozdrawiam!?
Ale fajny przepis <3 Dzięki za pomysł na weekendowe śniadanko 🙂
To chyba już wiem, co dzisiaj zjem na podwieczorek! 😀