Smaczne, pieczone placuszki twarogowe, które idealnie będą pasować na weekendowe śniadanko z rodzinką, albo do schowania do pudełka, aby w pracy przegryźć na drugie śniadanko.

Składniki

  • 300 g twarogu – najlepiej tłustego,
  • 40 g mąki pełnoziarnistej lub gryczanej,
  • 1 jajko,
  • 10 g wiórków kokosowych,
  • 20 g miodu – opcjonalnie

Osobiście do placuszków nie dodaje miodu/cukru, gdyż dodatkowo robię krem karmelowy w wersji FIT, który zawiera cukier kokosowy i przy takim połączeniu nie ma potrzeby dodawać jeszcze słodkości do placuszków. 🙂

Jeżeli masz ochotę na same placuszki to koniecznie dodaj miód, bo będą za mdłe. 😉

Przygotowanie

  • twaróg rozdrabniamy widelcem,
  • dodajemy mąkę, jajko, wiórki kokosowe i miód i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w małym odstępie nakładamy po dużej łyżce masy i rozsmarowujemy je delikatnie,
  • placuszki pieczemy przez 25 minut, gdzie po 15 minutach przekładamy je na drugą stronę,
  • do gotowych placuszków dodajemy ulubione dodatki, a następnie dzielimy się smakołykami z najbliższymi. 🙂

Smacznego! 🙂

omentarze

  1. Lubię smażyć takie placki w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć! Od niedawna też zapoznaję się z mąką gryczaną, więc chętnie wybiorę ten wariant zamiast mąki pełnoziarnistej! 🙂

  2. Uwielbiam potrawy, które można piec bądź dusić. Takie placuszki to nawet świetny pomysł do lunch box’a dla dzieci do szkoły lub dla nas do pracy 🙂

Napisz komentarz