Choć dostęp do jabłek mamy cały rok to najbardziej racuchy z jabłkiem lubię robić w okresie wakacji. 🙂

Po części jabłka uważam za owoc sezonowy, bo właśnie w okresie wakacji moja działkowa jabłonka daje mi te owoce do domowych wypieków. 🙂

Składniki

  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 250 g pokrojonych na kostkę jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  • jabłka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i odkładamy,
  • żółtka oddzielamy od białek,
  • żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym,
  • dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko i dalej miksujemy całość,
  • ubijamy białko w osobnej misce, dodajemy do masy i mieszamy,
  • kolejno dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy,
  • na rozgrzanym oleju smażymy na średnim ogniu racuchy formując je w placuszki – smażymy po dwóch stronach,
  • odkładamy do ostudzenia, sypiemy cukrem pudrem i gotowe. 🙂

A do urozmaicenia deseru z racuchami poza cukrem pudrem, albo zamiast cukru pudru użyj konfitury z czerwonej porzeczki, albo z innych owoców. 😉

racuchy z jabłkiem

Napisz komentarz