Choć dostęp do jabłek mamy cały rok to najbardziej racuchy z jabłkiem lubię robić w okresie wakacji. 🙂
Po części jabłka uważam za owoc sezonowy, bo właśnie w okresie wakacji moja działkowa jabłonka daje mi te owoce do domowych wypieków. 🙂
Składniki
- 2 jajka
- 40 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 250 g pokrojonych na kostkę jabłek
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
- jabłka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i odkładamy,
- żółtka oddzielamy od białek,
- żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym,
- dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko i dalej miksujemy całość,
- ubijamy białko w osobnej misce, dodajemy do masy i mieszamy,
- kolejno dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy,
- na rozgrzanym oleju smażymy na średnim ogniu racuchy formując je w placuszki – smażymy po dwóch stronach,
- odkładamy do ostudzenia, sypiemy cukrem pudrem i gotowe. 🙂
A do urozmaicenia deseru z racuchami poza cukrem pudrem, albo zamiast cukru pudru użyj konfitury z czerwonej porzeczki, albo z innych owoców. 😉