Choć marchewkowe muffinki można jeść cały rok to uwielbiam je najbardziej w okresie Wielkanocy. 🙂

A tą wersje muffinek uwielbiam najbardziej – są bardzo aksamitne, mokre i rozchodzą się szybciej niż można się spodziewać. 😉

Składniki

Muffinki
  • 3 duże marchewki,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli
  • 170 ml oleju rzepakowego,
  • 3 duże jajka,
  • 170 g cukru,
Krem
  • 250 g serka śmietankowego
  • 200 g masła
  • 180 g cukru pudru

Przygotowanie

Muffinki
  • marchewki myjemy, suszymy, obieramy i trzemy na dużych oczkach,
  • do jednej miski wrzucamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i całość mieszamy do połączenia składników
  • do drugiej miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy jajka, cukier mieszamy trzepaczką, kolejno dodajemy starte marchewki i ponownie mieszamy,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem,
  • suche i mokre składniki mieszamy do połączenia składników i gotową masę wkładamy do papilotek umieszczonych w formie i pieczemy przez ok. 25 minut (wykałaczka musi być sucha po włożeniu do muffinki).
Krem
  • do miski wrzucamy masło z cukrem, mikserem trzemy składniki do uzyskania puszystego kremu,
  • kolejno dodajemy po łyżce serka śmietankowego miksując cały czas krem,
  • po połączeniu wszystkich składników krem schładzamy przez godzinę w lodówce,
  • gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdobną końcówką gwiazdką dekorujemy wystudzone babeczki.

Jako dodatek do kremu posypałam muffinki posypką ze słodkich migdałów i dodałam marcepanową marchewkę. Jeżeli chcesz muffinki udekorować bardziej w Wielkanocnym stylu polecam na krem nałożyć słodkie jajeczka. 🙂

Muffinki najlepiej przechowywać w lodówce, choć gwarantuje, że za długo w niej nie będą. 😉

omentarze

  1. Wyglądają bosko ? Myślisz, że można je zrobić z mąki orkiszowej lub gryczanej ?

  2. Wyglądają przepięknie i zdaje się, że nie są aż takie trudne w zrobieniu. Przekonałaś mnie, mam plan na weekend 🙂

Napisz komentarz