Tym razem totalne szaleństwo w kuchni – muffinki bezglutenu i bez nabiału – wychodzę na przeciw osobą z nietolerancjami, albo po prostu z wyboru. 🙂
Niestety ja również należę do grupy z nietolerancjami, więc mogę Wam zdradzić, że te muffinki na pewno znajdą się na naszym wielkanocnym stole. 🙂
Składniki:
- 300 g mieszanki mąk bezglutenowych – ja użyłam mąki ryżowej, jaglanej i zimowej,
- 50 g cukru kokosowego,
- 50 ml oleju kokosowego,
- 2 jajka,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 250 ml mleka roślinnego,
- opcjonalnie dodatki: np. zmielone migdały, czekolada – użyłam super krówka.
Przygotowanie:
- mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy,
- ubijamy jajka i dokładamy powoli sok z cytryny, olej kokosowy, mleko roślinne, następnie całość dorzucamy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy,
- piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, nakładamy masę do foremek, posypujemy np. czekoladą, albo zmielonymi migdałami i pieczemy muffinki przez 15 minut, a po ostudzeniu gotowe do jedzenia. 🙂
Zapraszam na pozostałe przepisy, również Wielkanocne. 🙂