Tym razem totalne szaleństwo w kuchni – muffinki bezglutenu i bez nabiału – wychodzę na przeciw osobą z nietolerancjami, albo po prostu z wyboru. 🙂

Niestety ja również należę do grupy z nietolerancjami, więc mogę Wam zdradzić, że te muffinki na pewno znajdą się na naszym wielkanocnym stole. 🙂

muffinki bezglutenu i bez nabiału

Składniki:

  • 300 g mieszanki mąk bezglutenowych – ja użyłam mąki ryżowej, jaglanej i zimowej,
  • 50 g cukru kokosowego,
  • 50 ml oleju kokosowego,
  • 2 jajka,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 250 ml mleka roślinnego,
  • opcjonalnie dodatki: np. zmielone migdały, czekolada – użyłam super krówka.

Przygotowanie:

  • mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy,
  • ubijamy jajka i dokładamy powoli sok z cytryny, olej kokosowy, mleko roślinne, następnie całość dorzucamy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, nakładamy masę do foremek, posypujemy np. czekoladą, albo zmielonymi migdałami i pieczemy muffinki przez 15 minut, a po ostudzeniu gotowe do jedzenia. 🙂

Zapraszam na pozostałe przepisy, również Wielkanocne. 🙂

muffinki bezglutenu i bez nabiału

muffinki bezglutenu i bez nabiału

Napisz komentarz