Szukałam, szukałam i wyszukałam totalne smakowe szaleństwo. 🙂
Uwielbiam tą tartę i o to moja propozycja na wielkanocny stół. 🙂
Składniki:
Tarta:
- 160 g mąki kukurydzianej,
- 160 g mąki ryżowej,
- 160 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- 80 g cukru.
Krem z kaszy jaglanej:
- 50 g kaszy jaglanej,
- 20-30 g cukru np. kokosowego,
- 2 szklanki mleka roślinnego,
- 1/2 puszki mleczka kokosowego,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Opcjonalnie dodatki: 1/3 puszki kajmaku* z odrobiną mleka (ja użyłam roślinnego) i/lub 1/2 puszki mleczka kokosowego.
*kajmak ma nabiał
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na tartę dokładnie zagniatamy, z całości robimy dwie kule i chowamy do lodówki na godzinę,
- jedną kulką oblepiamy naczynie do tarty, a drugą rozgniatamy na placek na papier do pieczenia na blaszce,
- piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i oby dwie tarty pieczemy w trybie góra – dół przez 15 minut, następnie odkładamy do ostudzenia,
- do garnka wrzucamy wszystkie składniki do uzyskania kremu, gotujemy na małym ogniu i co jakiś czas mieszamy,
- kiedy kasza jaglana wchłonie większość mleka, blendujemy całość i wrzucamy na tartę,
- drugą cześć tarty rozdrabiamy na małe kawałki i posypujemy krem – i na tym etapie można skończyć.
Dla chętnych:
- opcja z kajmakiem: zagotować kajmak w otwartej puszce do uzyskania rzadszej masy, a następnie dolewamy trochę mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy i lejemy na tartę,
- opcja z/lub/i śmietanką kokosową: mocno schłodzone mleczko kokosowe (najlepiej trzymać mleczko minimum 2 doby w lodówce) ubijamy z cukrem pudrem trzepaczką i nakładamy na tartę.
Na wielkanocnym stole u nas w domu będzie pełna wersja tarty 3bit z kajmakiem i śmietanką kokosową. 🙂
Mix tych smaków to dosłownie niebo w gębie! 🙂
Tarta z kajmakiem.
Tarta z kajmakiem i śmietanką kokosową.