Szukałam, szukałam i znalazłam dobry, smaczny, prosty i szybki chleb bezglutenowy. 🙂

Uwierzcie mi, że ten chlebek skradnie serca nawet osób, które jedzą na co dzień gluten. 🙂

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej białej (możesz zblendować kaszę gryczaną niepaloną),
  • 130 g mąki ryżowej,
  • 70 g mąki jaglanej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 4-5 g suchych drożdży,
  • 2 łyżki siemia lnianego,
  • 2 łyżki pestki dyni,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 600 ml lekko ciepłej wody.

Przygotowanie:

  • wszystkie suche składniki mieszamy, następnie powoli wlewamy wodę i ponownie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy,
  • masę wlewamy do blachy na papier do pieczenia, odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut,
  • piekarnik nagrzewamy do 220 stopni w trybie góra-dół i pieczemy chleb przez 40 minut, a następnie wyjmujemy chleb z papierem do pieczenia z blachy i pieczemy chleb jeszcze przez 10 minut,
  • nasze wypieki wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy na kratce i.. gotowe. 🙂

P.S. Chlebek utrzymuje świeżość i chrupiącą skórkę przez kilka dni 😉

Szukasz kuchennych inspiracji? 🙂 Zapraszam na pozostałe moje przepisy. 🙂

chleb bezglutenowy

Napisz komentarz