Szukałam, szukałam i znalazłam dobry, smaczny, prosty i szybki chleb bezglutenowy. 🙂
Uwierzcie mi, że ten chlebek skradnie serca nawet osób, które jedzą na co dzień gluten. 🙂
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej białej (możesz zblendować kaszę gryczaną niepaloną),
- 130 g mąki ryżowej,
- 70 g mąki jaglanej,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 4-5 g suchych drożdży,
- 2 łyżki siemia lnianego,
- 2 łyżki pestki dyni,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 600 ml lekko ciepłej wody.
Przygotowanie:
- wszystkie suche składniki mieszamy, następnie powoli wlewamy wodę i ponownie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy,
- masę wlewamy do blachy na papier do pieczenia, odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut,
- piekarnik nagrzewamy do 220 stopni w trybie góra-dół i pieczemy chleb przez 40 minut, a następnie wyjmujemy chleb z papierem do pieczenia z blachy i pieczemy chleb jeszcze przez 10 minut,
- nasze wypieki wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy na kratce i.. gotowe. 🙂
P.S. Chlebek utrzymuje świeżość i chrupiącą skórkę przez kilka dni 😉
Szukasz kuchennych inspiracji? 🙂 Zapraszam na pozostałe moje przepisy. 🙂