To przepyszne i zakręcone słodkości, które musicie zrobić chociaż raz. 🙂
Ale jestem pewna, że po tym razie uznacie, że trzeba będzie to jeszcze kiedyś powtórzyć. 😉
Składniki
- 150 ml mleka
- 30 g cukru
- 60 g masła
- 10 g drożdży (świeżych)
- 250 g mąki (ja użyłam orkiszowe, ale pszenna równie, będzie ok)
- 50 g mlecznej czekolady
- 30 g cukru brązowego/kokosowego (o brązowej barwie)
- 10 g kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia miski
- orzechy (ja użyłam słupki z migdałów, aby były mniejsze)
opcjonalnie polewa z (50 g) białej czekolady i (15 ml) śmietanki 30%
Przygotowanie
- Do garnuszka wlewamy mleko, 10g cukru, 40g masła, drożdże i podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników
- Dodajemy pozostały cukier, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto
- Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonego naczynia olejem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na min. godzinę
- Osobno rozdrabniamy mleczną czekoladę, dodajemy cukier, kakao, cynamon, mieszamy i odstawiamy na bok
- Wyrobione ciasto wałkujemy i smarujemy pozostałym (20g) roztopionym masłem
- Kolejno sypiemy mix czekolady z cukrem, kakao, cynamonem i orzechów (najlepiej mniejszych, albo pokrojonych)
- Posypane ciasto zaczynamy zwijać – dłuższy bok ciasta, następnie zaznaczamy sobie na cieście 6 równych części i nitką przecinamy kawałek po kawałku (w zupełności wystarczy nitka do szycia)
- Każdy kawałek ciasta pionowo odkładamy do blachy, przeciętą stroną do góry (użyłam blachy 15cm x 23cm ) na papier do pieczenia
- Ślimaki pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem przez 25 minut (każdy piekarnik inny, więc polecam na wypieki zerknąć od 20 minuty 😉 )
- Upieczone ślimaki studzimy chwilę, a dla chętnych zostaje jeszcze do zrobienia polewa: w garnuszku podgrzewamy 50g białej czekolady i 15 ml śmietany
Smacznego 🙂