To przepyszne i zakręcone słodkości, które musicie zrobić chociaż raz. 🙂

Ale jestem pewna, że po tym razie uznacie, że trzeba będzie to jeszcze kiedyś powtórzyć. 😉

Składniki

  • 150 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 60 g masła
  • 10 g drożdży (świeżych)
  • 250 g mąki (ja użyłam orkiszowe, ale pszenna równie, będzie ok)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g cukru brązowego/kokosowego (o brązowej barwie)
  • 10 g kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia miski
  • orzechy (ja użyłam słupki z migdałów, aby były mniejsze)

opcjonalnie polewa z (50 g) białej czekolady i (15 ml) śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Do garnuszka wlewamy mleko, 10g cukru, 40g masła, drożdże i podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników
  • Dodajemy pozostały cukier, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto
  • Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonego naczynia olejem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na min. godzinę
  • Osobno rozdrabniamy mleczną czekoladę, dodajemy cukier, kakao, cynamon, mieszamy i odstawiamy na bok
  • Wyrobione ciasto wałkujemy i smarujemy pozostałym (20g) roztopionym masłem
  • Kolejno sypiemy mix czekolady z cukrem, kakao, cynamonem i orzechów (najlepiej mniejszych, albo pokrojonych)
  • Posypane ciasto zaczynamy zwijać – dłuższy bok ciasta, następnie zaznaczamy sobie na cieście 6 równych części i nitką przecinamy kawałek po kawałku (w zupełności wystarczy nitka do szycia)
  • Każdy kawałek ciasta pionowo odkładamy do blachy, przeciętą stroną do góry (użyłam blachy 15cm x 23cm ) na papier do pieczenia
  • Ślimaki pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem przez 25 minut (każdy piekarnik inny, więc polecam na wypieki zerknąć od 20 minuty 😉 )
  • Upieczone ślimaki studzimy chwilę, a dla chętnych zostaje jeszcze do zrobienia polewa: w garnuszku podgrzewamy 50g białej czekolady i 15 ml śmietany

Smacznego 🙂

Napisz komentarz