Nigdy szczególnie nie przepadałam za kaszą jaglaną, dlatego widząc cokolwiek z hasłem “jaglana” odstawiałam na bok. Po odkryciu przepisu na jaglankę z dżemem i migdałami, a następnie na naleśniki z płatków jaglanych, stwierdziłam, że kasza jaglana ma wielki potencjał, ale trzeba znaleźć na nią sposób! 🙂
Tym razem zapraszam na płatki jaglane na mleku z malinami.
Dobra alternatywa na śniadanie oraz II śniadanie. 🙂
Składniki
Jaglanka:
- 70 g płatków jaglanych,
- 450 ml mleka (ja używam bez laktozy) – jeżeli lubisz nutę kokosową to polecam 250 ml mleka i 200 ml mleczka kokosowego,
- 30 g miodu,
Sok malinowy:
- 150 g świeżych malin + kilka malin do dekoracji,
- 20 g miodu
Z powyższych składników wyjdą 2 porcje.
Przygotowanie
- do garnka wrzucamy płatki jaglane, mleko oraz miód i gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut mieszając do jakiś czas – do uzyskania gęstej masy,
- w drugim garnuszku wrzucamy maliny z miodem, gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, czekając, aż maliny puszczą sok, następnie przelewamy je do miseczki przez sitko, aby pozbyć się pestek,
- płatki jaglane przelać do miseczki, a następnie polać sosem malinowym i udekorować malinami.
Wygląda smakowicie prawda? 🙂 Smacznego kochani!
omentarze
Tak pięknie podane danie zawsze smakuje doskonale.
Może Twój przepis przekona mnie do jedzenia płatków jaglanych? Może w końcu nie będą mdłe i jakieś takie… 😉 Pozdrawiam, Kasia
Kasza jaglana jest niesamowicie uniwersalna. Częściej jem właśnie kaszę niż płatki, ale ten przepis wygląda tak pysznie, że skuszę się na takie śniadanie 🙂
Płatki jaglane lubię – gorzej u mnie z owsianymi 😀 Jestem w stanie wyczuć je wszędzie
U mnie mąż uwielbia takie smakołyki… Ja niestety nie przepadam .. ale wygląda smacznie ?