Długo nie mogłam się przekonać do kaszy jaglanej, zawsze mi coś w niej nie pasowało, aż nadszedł czas, że zmieniłam zdanie. 🙂
Dlaczego? A dlatego, że znalazłam sposób na pozbycie się z niej goryczy i w połączeniu z ulubionymi dodatkami okazała się strzałem w dziesiątkę. 🙂 A słysząc ile jeszcze korzyści mamy jedząc kaszę jaglaną to nie było innej opcji – została ze mną na dłużej. 🙂
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej,
- 60 g ulubionego dżemu,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- woda,
- garść płatków migdałów – ja dodatkowo dodałam zmielone migdały.
Ze wszystkich składników wyjdzie porcja dla 2 osób.
Przygotowanie
- kasze jaglaną wrzucamy do małego sitka, przepłukujemy ją pod kranem zimną wodą – dzięki temu zniknie nam gorycz z kaszy,
- do garnka wrzucamy przepłukaną kasze i wlewamy wodę w proporcji 2:1,
- kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut – do wsiąknięcia wody,
- ugotowaną kaszę nakładamy do miski, dodajemy jogurt, dżem oraz posypujemy migdałami, no i na koniec całość mieszamy i wcinamy. 😉
Jaglanka to idealna opcja na śniadanie, bądź drugie śniadanie, a także jest to jedna z moich ulubionych propozycji do wzięcia ze sobą np. do pracy. 🙂
Dajcie znać jak Wam smakowało. A może lubicie jaglankę z innymi dodatkami?