Długo nie mogłam się przekonać do kaszy jaglanej, zawsze mi coś w niej nie pasowało, aż nadszedł czas, że zmieniłam zdanie. 🙂

Dlaczego? A dlatego, że znalazłam sposób na pozbycie się z niej goryczy i w połączeniu z ulubionymi dodatkami okazała się strzałem w dziesiątkę. 🙂 A słysząc ile jeszcze korzyści mamy jedząc kaszę jaglaną to nie było innej opcji – została ze mną na dłużej. 🙂

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 60 g ulubionego dżemu,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • woda,
  • garść płatków migdałów – ja dodatkowo dodałam zmielone migdały.

Ze wszystkich składników wyjdzie porcja dla 2 osób.

Przygotowanie

  • kasze jaglaną wrzucamy do małego sitka, przepłukujemy ją pod kranem zimną wodą – dzięki temu zniknie nam gorycz z kaszy,
  • do garnka wrzucamy przepłukaną kasze i wlewamy wodę w proporcji 2:1,
  • kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut – do wsiąknięcia wody,
  • ugotowaną kaszę nakładamy do miski, dodajemy jogurt, dżem oraz posypujemy migdałami, no i na koniec całość mieszamy i wcinamy. 😉

Jaglanka to idealna opcja na śniadanie, bądź drugie śniadanie, a także jest to jedna z moich ulubionych propozycji do wzięcia ze sobą np. do pracy. 🙂

Dajcie znać jak Wam smakowało. A może lubicie jaglankę z innymi dodatkami?

Jaglanka z dżemem i migdałami

 

Napisz komentarz