I kolejne sezonowe przysmaki bez których nie wyobrażam sobie tego okresu. 🙂

Młoda kapusta z boczkiem idealnie pasuje do tradycyjnego obiadu, ale nie tylko, bo ona obłędnie smakuje nawet sama w sobie.

Musicie koniecznie tego spróbować! 🙂

Składniki

  • 1,3 – 1,4 kg pokrojonej młodej kapusty
  • 250 ml wody
  • 100 g boczku
  • 0,5 łyżki oleju
  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • pęczek kopru
  • 3 x ziele angielskie i 3x liść laurowy
  • sól i pieprz

Pamiętaj o dużym garnku i dużej patelni. 🙂

Przygotowanie

  • kapustę myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki
  • do dużego garnka wrzucamy pokrojoną kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, wlewamy wodę i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu, aż kapusta zacznie mięknąć
  • boczek kroimy na małe paski i podsmażamy na oleju osobno na patelni
  • pokrojony koper dorzucamy do garnka z kapustą, solimy, pieprzymy, mieszamy i dalej gotujemy
  • na osobnej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy całość tak, aby nie powstały grudki
  • dorzucamy boczek, kapustę z garnka (bez wody), mieszamy razem ze zasmażką i podsmażamy, mieszając co jakiś czas
  • próbujemy kapustę, ewentualnie dodatkowo przyprawiamy i gotowe. 🙂

Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowała młoda kapusta. 🙂 No ja ją uwielbiam. 🙂

Napisz komentarz