I kolejne sezonowe przysmaki bez których nie wyobrażam sobie tego okresu. 🙂
Młoda kapusta z boczkiem idealnie pasuje do tradycyjnego obiadu, ale nie tylko, bo ona obłędnie smakuje nawet sama w sobie.
Musicie koniecznie tego spróbować! 🙂
Składniki
- 1,3 – 1,4 kg pokrojonej młodej kapusty
- 250 ml wody
- 100 g boczku
- 0,5 łyżki oleju
- 60 g masła
- 3 łyżki mąki
- pęczek kopru
- 3 x ziele angielskie i 3x liść laurowy
- sól i pieprz
Pamiętaj o dużym garnku i dużej patelni. 🙂
Przygotowanie
- kapustę myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki
- do dużego garnka wrzucamy pokrojoną kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, wlewamy wodę i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu, aż kapusta zacznie mięknąć
- boczek kroimy na małe paski i podsmażamy na oleju osobno na patelni
- pokrojony koper dorzucamy do garnka z kapustą, solimy, pieprzymy, mieszamy i dalej gotujemy
- na osobnej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy całość tak, aby nie powstały grudki
- dorzucamy boczek, kapustę z garnka (bez wody), mieszamy razem ze zasmażką i podsmażamy, mieszając co jakiś czas
- próbujemy kapustę, ewentualnie dodatkowo przyprawiamy i gotowe. 🙂
Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowała młoda kapusta. 🙂 No ja ją uwielbiam. 🙂