Bananowo-kokosowy chlebek to wersja chlebka na słodko i idealnie sprawdzi się na śniadanie, jak i II śniadanie. 🙂 A jak jeszcze dodasz to tego np. ulubiony dżem .. mmmm PYCHA!
No i to co lubię najbardziej.. szybkie w wykonaniu – może być lepiej? 🙂
Składniki
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 50 g masła – możesz dodać olej kokosowy,
- 120 g wiórków kokosowych,
- 170 g mąk bezglutenowych (ja użyłam 100 g mąki ryżowej, 50 g mąki kukurydzianej oraz 20 g mąki ziemniaczanej),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 ml mleka – ja użyłam roślinnego.
Przygotowanie
- banany, jajka, cukier i masło wrzucamy do miski i blendujemy do uzyskania jednolitej masy,
- dodajemy suche składniki, mleko, całość mieszamy i przekładamy do blaszki na papier do pieczenia,
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy chlebek przez 40 minut, a następnie wyjmujemy, ostudzamy i jemy z najbliższymi. 🙂
Koniecznie dajcie znać jak smakowały Wam banonowo-kokosowe wypieki. 🙂