W tym roku nabrałam ochoty na pierniczki inne niż zwykle. 🙂
Nigdy nie byłam zwolenniczką gryki, ale zmieniło się to jak podjadłam koleżance nieświadomie gryczanego piernika. 😉 No i o to takim sposobem w tym roku na świątecznym stole pojawią się takie pierniczki. 🙂
Składniki
- 150 g miodu kwiatowego,
- 110 g masła,
- 50 g cukru,
- 400 g mąki gryczanej,
- 1 jajko,
- 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej,
- ,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- do garnuszka wkładamy miód, masło, cukier i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut do połączenia składników, a następnie odstawiamy na około 15 minut do ostudzenia,
- dodajemy mąkę, jajko, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia i ugniatamy całą masę – masa będzie mokra i bardziej lepka,
- po ugnieceniu masy, zawijamy ją w folię spożywczą i wrzucamy do zamrażarki na ok. 45 minut,
- po tym czasie dzielimy masę na 4-5 części, nastawiamy piekarnik na 170 stopni i na oprószonym blacie, rozwałkowujemy każdą część na grubość 5 mm i przy pomocy foremek wycinamy pierniczki,
- pierniczki układamy na blachę na wcześniej położony papier do pieczenia w odległości 2 centymetrów i pieczemy przez 12 minut,
- po upieczeniu odkładamy pierniczki do ostudzenia, a dla chętnych ozdabiamy je wedle swoich upodobań. 🙂
omentarze
Wyszlas na przeciw moim poszukiwaniom bezglutenowych pierniczkow. Tylko czy mogę zamienić masło na olej kokosowy?
Te pierniczki wyglądają obłędnie, ale to nie tylko ich zasługa – widać, że fotograf też bardzo zdolny! 🙂 Tak, jak Ty podchodziłam z dystansem do gryki. Kaszę jeszcze lubiłam, ale jak słyszałam “chleb gryczany” itp, to tak już mniej… Postanowiłam się jednak przełamać, zrobiłam sobie chrupkie pieczywo z mąką gryczaną i już wiem, że można grykę zjeść ze smakiem! Tym bardziej mnie korci, żeby wypróbować przepis 😀
Jako totalna wielbicielka pierniczków, na pewno wypróbuję ten przepis
Uwielbiam ♥️♥️♥️ to jest najlepszy czas w roku!? A takie ciastka smakują wtedy dużo lepiej!♥️♥️♥️