Składniki

  • 5 kinder niespodzianek
  • 200 g mocno schłodzonej śmietany 30 %,

Krem na żółtko

  • 40 g cukru,
  • 5 g skórki z pomarańczy lub cytryny,
  • 1 jajko,
  • 35 g masła,
  • 30 ml soku z pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie

Bita śmietana

  • w pierwszej kolejności miskę (najlepiej metalową) i końcówki miksera wsadzamy do lodówki do schłodzenia – najlepiej na pół godziny przed ubiciem śmietany,
  • po upływie 30 minut wyjmujemy miskę i końcówki miksera, następnie do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy na małych obrotach przez około pół minuty, po tym czasie zwiększamy powoli obroty do najwyższych i ubijamy śmietanę do momentu, aż będzie sztywna – jeżeli chcesz wersje słodką to na koniec ubijania dodaj czubatką łyżkę cukru pudru i mieszaj do połączenia składników. Ubitą śmietanę chowamy do lodówki. Pamiętaj! Nie ubijaj za długo śmietany, aby jej nie zważyć.

Krem na żółtko

  • następnie cukier wraz ze skórą pomarańczy mielimy np. blenderem do uzyskania cukru pudru,
  • kolejno do garnka wrzucamy nasz cukier puder z pomarańczą, masło, jajko, sok z pomarańczy i podgrzewamy mieszając co jakiś czas do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie odkładamy i ostudzamy,

Wielkanocne jajko

  • przygotujemy połówki kinder niespodzianek, do każdej z niej nakładamy po 2-3 łyżki bitej śmietany, robimy małe wgłębienie na bitej śmietanie i nakładamy 1 łyżeczkę pomarańczowego kremu,
    wypełnione jajeczka wielkanocne chowamy do lodówki na min. 30 minut.

Wielkanocne jajka podawajcie prosto z lodówki. 🙂

Jestem pewna, że zaskoczycie swoich bliskich takimi wielkanocnymi smakołykami. 🙂

omentarze

  1. ❤️ Jejku, jakie to musi być pyszne! ? Ja uwielbiam kinder niespodzianki już same w sobie, a z takim wypełnieniem, to już na bank smakuje nieziemsko! ? Zapisuję przepis ???

Napisz komentarz