Likier jajeczny można użyć do różnych słodkości, lodów lub po prostu kosztować go samego.
Likier najbardziej znany i lubiany jest przez nasze Mamy, ale jestem pewna, że znajdzie również swoich młodszych zwolenników, szczególnie w wersji domowej. 🙂
Składniki
- 6 żółtek,
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 ml wódki
- 250 ml mleka zagęszczonego
Przygotowanie
- żółtka wraz z cukrem wrzucamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu mieszając trzepaczką przez około 5-10 minut,
- wlewamy wódkę oraz mleko, podkręcamy delikatnie ogień i całość mieszamy trzepaczką przez ok. 10-15 minut to uzyskania gładkiej masy,
- likier przelewamy do szklanej butelki, czekamy do ostudzenia i chowamy do lodówki,
Likier szczelnie zamknięty i trzymany w lodówce można trzymać przez długi czas. 🙂

omentarze
Świetny przepis i piękne zdjęcia, które ładnie przestawiają likier. Może nie jestem wielką fanką tego jajecznego, ale od czasu do czasu lubię go posmakować.
Wygląda cudnie! Szkoda, że tyle cukru 😀
Ojaa! <3 Muszę koniecznie zrobić, uwielbiam likier jajeczny 🙂 Dziękuję za ten przepis!
PS: Zaczęłam przeglądać resztę bloga i nie mogłam się zatrzymać, przepiękne zdjęcia!
Domowy ajerkoniak bardzo lubię, szczególnie do lodów. Ja robię na zwykłym mleku, bo zw skondensowanym jest mega słodki
Ojejkuuuu! Jak ja ten likier lubię! ❤️ To chyba mój ulubiony, no może na równi z kawowym ?