Likier jajeczny można użyć do różnych słodkości, lodów lub po prostu kosztować go samego.

Likier najbardziej znany i lubiany jest przez nasze Mamy, ale jestem pewna, że znajdzie również swoich młodszych zwolenników, szczególnie w wersji domowej. 🙂

Składniki

  • 6 żółtek,
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml wódki
  • 250 ml mleka zagęszczonego

Przygotowanie

  • żółtka wraz z cukrem wrzucamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu mieszając trzepaczką przez około 5-10 minut,
  • wlewamy wódkę oraz mleko, podkręcamy delikatnie ogień i całość mieszamy trzepaczką przez ok. 10-15 minut to uzyskania gładkiej masy,
  • likier przelewamy do szklanej butelki, czekamy do ostudzenia i chowamy do lodówki,

Likier szczelnie zamknięty i trzymany w lodówce można trzymać przez długi czas. 🙂

omentarze

  1. Świetny przepis i piękne zdjęcia, które ładnie przestawiają likier. Może nie jestem wielką fanką tego jajecznego, ale od czasu do czasu lubię go posmakować.

  2. Ojaa! <3 Muszę koniecznie zrobić, uwielbiam likier jajeczny 🙂 Dziękuję za ten przepis!
    PS: Zaczęłam przeglądać resztę bloga i nie mogłam się zatrzymać, przepiękne zdjęcia!

  3. Domowy ajerkoniak bardzo lubię, szczególnie do lodów. Ja robię na zwykłym mleku, bo zw skondensowanym jest mega słodki

Odpowiedz do Szlak Za Szlakiem Cancel Reply