Co roku czekam na sezonowe, pyszne owoce, aby zrobić właśnie tą roladę.
Jejku jaka ona jest pyszna 🙂 Za każdym razem schodzi w mgnieniu oka i masz ochotę zrobić ją ponownie.
Jaki jest jej sekret? Połączenie likieru jajecznego z pozostałymi smakami, daje właśnie taki efekt, czyli efekt wow. Koniecznie spróbujcie. 🙂
Składniki
Beza
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 270 g cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 60 g płatków migdałów
- łyżka soku z cytryny
Masa mascarpone
- 500 g mascarpone,
- 150 ml likieru jajecznego
Dodatkowo
- sezonowe owocowe: truskawki, borówki, mogą być również maliny – ilość dowolna
Przygotowanie
- piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem,
- przygotowujemy blachę, papier do pieczenia i odkładamy na bok
Beza
- cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce do połączenia składników i odkładamy na bok,
- ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,
- dalej ubijając białko dodajemy powoli sok z cytryny, a następnie stopniowo po łyżce naszej mieszanki (cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną), aż połączą się składniki i białko będzie lśniące
- ubitą beze przekładamy na papier do pieczenia na blachę i rozsmarowujemy ją w odstępie 2 cm od brzegów blachy,
- na rozsmarowaną bezę posypujemy płatki migdałów i pieczemy przez 20 minut.
Krem mascarpone
- do miski wrzucamy mascarpone, dolewamy likier jajeczny i całość miksujemy do połączenia się składników, a następnie odkładamy do lodówki,
Owoce
- w międzyczasie owoce myjemy, suszymy, truskawki kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok,
Rolada bezowa
- upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika, odkładamy do ostudzenia,
- kolejno przygotowujemy kolejny kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, przekładamy na nią upieczoną bezę odwracając ją (u góry ma być papier, w której była pieczona) , zdejmujemy z bezy delikatnie górny papier,
- na bezę nakładamy nasz krem z mascarpone z likierem jajecznym, przy krótszych bokach i jednym dłuższym boku dajemy mniej kremu niż w pozostałych częściach (dzięki temu krem nie ucieknie z rolady), a następnie na krem nakładamy sezonowe owoce (ja lubię dodać dużo owoców),
- od długiego boku, gdzie jest więcej nałożonego kremu zaczynamy zwijać bezę – do pomocy możesz użyć papier do pieczenia podtrzymując bezę, staramy się zwinąć bezę dość ciasno,
- bezę zostawiamy na kilka godzin do lodówki przed podaniem, dzięki temu beza się przegryzie i będzie o wiele smaczniejsza niż od razu po zrobieniu.
Opcjonalnie możecie również udekorować bezę polaniem jej likierem jajecznym i dodaniem owoców. 🙂 Niebo w gębie. 🙂
omentarze
Aż mi ślinka pociekła 🙂 chyba na weekend zrobię, bo mam troszkę owoców zamrożonych 🙂
Pychotka 🙂
Super przepis. Już się domyślam jak to ciacho musi rewelacyjnie smakować. Zdjęcia pięknie wykadrowane. Swoją drogą cały blog mi się podoba. Jest u Ciebie bardzo kolorowo i dużo się dzieję. Będę z pewnością zaglądać częściej 🙂
bardzo dziękuję i zapraszam 🙂
Zachęciłaś, aczkolwiek trochę sie boję, czy nie będzie za słodko.
nie będzie, obiecuje 😉
Wygląda przebajecznie 🙂 z chęcią wypróbuję przepis z okazji czyichś urodzin 🙂
O luuuuudzie! Jakie to musi być pyszne! <3 Myślałam, że nie mam dzisiaj ochoty na nic słodkiego, ale jednak się myliłam. 🙂 Ale kurczę, boje się, że mogłaby nie wyjść mi beza 😉
Rany…ale smakowicie wyszła Ci ta rolada. Ja w życiu może raz robiłem… Niemal serca by ją tak delikatnie zwinąć. Gratulacje!
kilka razy i dochodzi się do wprawy 🙂
warto próbować, bo w smaku jest rewelacyjna 🙂
O eeesuuu, aż mi ślinka cieknie! nie tylko niesamowicie wygląda, ale i pewnie smakuje! akurat mi piekarnik naprawili <3
<3
Wygląda cudownie! 😮 Dałabym konia z rzędem za taki deser!
O borze zielony, wygląda tak, że obśliniłam monitor… 😀 Cudo! Kasia
Trochę bomba kaloryczna, ale za to jaka piękna. Podanie i dekoracja – pierwsza klasa!
Wspaniałe połączenie – wygląda genialnie 😀 Ja kocham bezy, więc taką roladę bardzo chętnie bym spróbowała, obawiam się tylko, że nie mam takich zdolności cukierniczych, aby ją zrobić 🙂
Ww, to wygląda obłednie! <3
Wygląda smakowicie!
Koniecznie muszę wypróbować twój przepis, rolada prezentuje się bardzo apetycznie. 🙂 :*