Co roku czekam na sezonowe, pyszne owoce, aby zrobić właśnie tą roladę.

Jejku jaka ona jest pyszna 🙂 Za każdym razem schodzi w mgnieniu oka i masz ochotę zrobić ją ponownie.

Jaki jest jej sekret? Połączenie likieru jajecznego z pozostałymi smakami, daje właśnie taki efekt, czyli efekt wow. Koniecznie spróbujcie. 🙂

Składniki

Beza

  • 6 białek,
  • szczypta soli,
  • 270 g cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 60 g płatków migdałów
  • łyżka soku z cytryny

Masa mascarpone

  • 500 g mascarpone,
  • 150 ml likieru jajecznego

Dodatkowo

  • sezonowe owocowe: truskawki, borówki, mogą być również maliny – ilość dowolna

Przygotowanie

  • piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem,
  • przygotowujemy blachę, papier do pieczenia i odkładamy na bok

Beza

  • cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce do połączenia składników i odkładamy na bok,
  • ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,
  • dalej ubijając białko dodajemy powoli sok z cytryny, a następnie stopniowo po łyżce naszej mieszanki (cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną), aż połączą się składniki i białko będzie lśniące
  • ubitą beze przekładamy na papier do pieczenia na blachę i rozsmarowujemy ją w odstępie 2 cm od brzegów blachy,
  • na rozsmarowaną bezę posypujemy płatki migdałów i pieczemy przez 20 minut.

Krem mascarpone

  • do miski wrzucamy mascarpone, dolewamy likier jajeczny i całość miksujemy do połączenia się składników, a następnie odkładamy do lodówki,

Owoce

  • w międzyczasie owoce myjemy, suszymy, truskawki kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok,

Rolada bezowa

  • upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika, odkładamy do ostudzenia,
  • kolejno przygotowujemy kolejny kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, przekładamy na nią upieczoną bezę odwracając ją (u góry ma być papier, w której była pieczona) , zdejmujemy z bezy delikatnie górny papier,
  • na bezę nakładamy nasz krem z mascarpone z likierem jajecznym, przy krótszych bokach i jednym dłuższym boku dajemy mniej kremu niż w pozostałych częściach (dzięki temu krem nie ucieknie z rolady), a następnie na krem nakładamy sezonowe owoce (ja lubię dodać dużo owoców),
  • od długiego boku, gdzie jest więcej nałożonego kremu zaczynamy zwijać bezę – do pomocy możesz użyć papier do pieczenia podtrzymując bezę, staramy się zwinąć bezę dość ciasno,
  • bezę zostawiamy na kilka godzin do lodówki przed podaniem, dzięki temu beza się przegryzie i będzie o wiele smaczniejsza niż od razu po zrobieniu.

Opcjonalnie możecie również udekorować bezę polaniem jej likierem jajecznym i dodaniem owoców. 🙂 Niebo w gębie. 🙂

omentarze

  1. Super przepis. Już się domyślam jak to ciacho musi rewelacyjnie smakować. Zdjęcia pięknie wykadrowane. Swoją drogą cały blog mi się podoba. Jest u Ciebie bardzo kolorowo i dużo się dzieję. Będę z pewnością zaglądać częściej 🙂

  2. O luuuuudzie! Jakie to musi być pyszne! <3 Myślałam, że nie mam dzisiaj ochoty na nic słodkiego, ale jednak się myliłam. 🙂 Ale kurczę, boje się, że mogłaby nie wyjść mi beza 😉

  3. Wspaniałe połączenie – wygląda genialnie 😀 Ja kocham bezy, więc taką roladę bardzo chętnie bym spróbowała, obawiam się tylko, że nie mam takich zdolności cukierniczych, aby ją zrobić 🙂

Napisz komentarz