Lubię kombinacje śniadaniowe z płatków jaglanych i ta wersja jaglanki zdecydowanie wpadła w mój gust.
Pamiętam jeszcze te czasy jak dziwiłam się, że można jeść jaglanki, a obecnie to najczęstsze moje śniadanie. 😉
Musicie tego spróbować 🙂
Składniki
- 400 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 100 ml wody,
- 70 g płatków jaglanych,
- 20 g komosy ryżowej,
- 1 łyżka miodu,
- ulubione owoce,
- opcjonalnie 2 łyżki dżemu.
Składniki podane na jaglankę dla 2 osób.
Przygotowanie
- mleko z wodą wlewamy do garnka podgrzewamy na średnim ogniu,
- wrzucamy płatki jaglane, komosę ryżową, miód i gotujemy przez 20 minut mieszając co jakiś czas,
- po 20 minut garnek zdejmujemy z ognia i odkładamy na 10 minut do zgęstnienia,
- kolejno nakładamy jaglankę do miseczki, dodajemy ulubione owoce i dzielimy się z najbliższymi. 🙂
Opcjonalnie możesz po ugotowaniu jaglanki, dodać 1 łyżkę dżemu na porcje, całość wymieszać i dopiero wtedy dodać ulubione owoce – to wersja dla lubiących słodszą wersję. 😉
omentarze
Dla mnie na diecie wegańskiej ten przepis jest do małej modyfikacji. JEdnak po rzeczywistym zmodyfikowaniu, to jest w zasadzie moje codzienne śniadanie:) Obecnie z duża ilością bananów, borówek i jeżyn:)
Baardzo smakowicie! Ja zastąpiłaby miód czymś innym ze względu an dietę wegańską, jednak poza tym ten przepis naprawdę mi odpowiada 🙂 Prosty, szybki do przygotowania i zdrowy 🙂
Mój problem z kaszą jaglaną jest taki, że nie potrafię jej dobrze ugotować. Zwykle gotuję w zbyt dużej ilości wody i wychodzi ciapa. Kiedy dałam mniej to się przypaliła ? myślę że płatki jaglanej to jedyna opcja, której nie da się zepsuć?