Lubię kombinacje śniadaniowe z płatków jaglanych i ta wersja jaglanki zdecydowanie wpadła w mój gust.

Pamiętam jeszcze te czasy jak dziwiłam się, że można jeść jaglanki, a obecnie to najczęstsze moje śniadanie. 😉

Musicie tego spróbować 🙂

Składniki

  • 400 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 100 ml wody,
  • 70 g płatków jaglanych,
  • 20 g komosy ryżowej,
  • 1 łyżka miodu,
  • ulubione owoce,
  • opcjonalnie 2 łyżki dżemu.

Składniki podane na jaglankę dla 2 osób.

Przygotowanie

  • mleko z wodą wlewamy do garnka podgrzewamy na średnim ogniu,
  • wrzucamy płatki jaglane, komosę ryżową, miód i gotujemy przez 20 minut mieszając co jakiś czas,
  • po 20 minut garnek zdejmujemy z ognia i odkładamy na 10 minut do zgęstnienia,
  • kolejno nakładamy jaglankę do miseczki, dodajemy ulubione owoce i dzielimy się z najbliższymi. 🙂

Opcjonalnie możesz po ugotowaniu jaglanki, dodać 1 łyżkę dżemu na porcje, całość wymieszać i dopiero wtedy dodać ulubione owoce – to wersja dla lubiących słodszą wersję. 😉

omentarze

  1. Mój problem z kaszą jaglaną jest taki, że nie potrafię jej dobrze ugotować. Zwykle gotuję w zbyt dużej ilości wody i wychodzi ciapa. Kiedy dałam mniej to się przypaliła 😄 myślę że płatki jaglanej to jedyna opcja, której nie da się zepsuć🙂

Napisz komentarz