Okres wiosny to dla mnie powrót ulubionych smaków, jednym z nich to zdecydowanie rabarbar.

W tym okresie, z takimi smakołykami, wypieków nie ma końca i jednym z moich ulubionych słodkości z rabarbarem to kruche ciasto wraz z bezą. Palce lizać!

Składniki

Kruchy bezglutenowy spód

  • 120 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki jaglanej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rabarbar

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g dżemu truskawkowego (przepysznie smakuje również z dżemem wiśniowym)

Beza

  • 4 białka
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Kruchy bezglutenowy spód

  • przygotowujemy blachę o wymiarach ok. 30 x 20, natłuszczamy ją masłem, okładamy papierem do pieczenia i odkładamy na bok,
  • mąkę przesiewamy do miski, dorzucamy cukier, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone na małe kawałki, całość zagniatamy do uzyskania kruszonki,
  • kolejno dodajemy żółtka, mieszamy całość i wylepiamy spód blachy (na papier do pieczenia) i odstawiamy do lodówki na ok. 10-15 minut,
  • piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół), kruszony spód nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut,

Rabarbar

  • rabarbar myjemy, suszymy, obcinamy łodygi, liście i kroimy na małe kawałki na ok. 1 cm i wrzucamy do miski,
  • dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy,
  • kolejno dodajemy dżem i mieszamy do połączenia składników (jeżeli sypnie Ci się więcej mąki, to dorzuć więcej dżemu, aby cały rabarbar był pokryty dżemem),
  • rabarbarem pokrywamy na cały spód ciasta,

Beza

  • schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę,
  • kolejno sukcesywnie dodajemy cukier puder cały czas ubijając,
  • na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając do połączenia składników,
  • bezę rozkładamy na rabarbar i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut,
  • kolejno zmniejszamy temperaturę do 50 stopni , włączamy termoobieg i pieczemy przez 20 minut,
  • upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i jak zawsze dzielimy się z najbliższymi 🙂

Dajcie znać jak Wam smakowało 🙂

omentarze

  1. Wciąż szukam idealnej mieszanki na bezglutenowe ciasto kruche. Muszę wypróbować Twoje proporcje, moze sie wreszcie uda:)

  2. Bezy to dla mnie smak dzieciństwa. Pamietam, jak kiedyś próbowałam je umieć, jako nastolatka i się spaliły. Ten smród pozostał ze mną na lata i wtedy zaczęłam być na detoksie od tych słodkości;)

    Dzisiaj na diecie wegańskiej tez ich nie jem, jednak mam z nimi mnóstwo wspomnień 🙂

  3. Nie znam się aż tak, ale to chyba taki skubaniec? ? Wygląda objednie, następnym razem zamiast powyższego zrobię to cudo ❤️

Napisz komentarz