Okres wiosny to dla mnie powrót ulubionych smaków, jednym z nich to zdecydowanie rabarbar.
W tym okresie, z takimi smakołykami, wypieków nie ma końca i jednym z moich ulubionych słodkości z rabarbarem to kruche ciasto wraz z bezą. Palce lizać!
Składniki
Kruchy bezglutenowy spód
- 120 g mąki ryżowej
- 70 g mąki jaglanej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rabarbar
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g dżemu truskawkowego (przepysznie smakuje również z dżemem wiśniowym)
Beza
- 4 białka
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Kruchy bezglutenowy spód
- przygotowujemy blachę o wymiarach ok. 30 x 20, natłuszczamy ją masłem, okładamy papierem do pieczenia i odkładamy na bok,
- mąkę przesiewamy do miski, dorzucamy cukier, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone na małe kawałki, całość zagniatamy do uzyskania kruszonki,
- kolejno dodajemy żółtka, mieszamy całość i wylepiamy spód blachy (na papier do pieczenia) i odstawiamy do lodówki na ok. 10-15 minut,
- piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół), kruszony spód nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut,
Rabarbar
- rabarbar myjemy, suszymy, obcinamy łodygi, liście i kroimy na małe kawałki na ok. 1 cm i wrzucamy do miski,
- dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy,
- kolejno dodajemy dżem i mieszamy do połączenia składników (jeżeli sypnie Ci się więcej mąki, to dorzuć więcej dżemu, aby cały rabarbar był pokryty dżemem),
- rabarbarem pokrywamy na cały spód ciasta,
Beza
- schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę,
- kolejno sukcesywnie dodajemy cukier puder cały czas ubijając,
- na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając do połączenia składników,
- bezę rozkładamy na rabarbar i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut,
- kolejno zmniejszamy temperaturę do 50 stopni , włączamy termoobieg i pieczemy przez 20 minut,
- upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i jak zawsze dzielimy się z najbliższymi 🙂
Dajcie znać jak Wam smakowało 🙂
omentarze
Uwielbiam połączenie bezy z rabarbarem!
Wygląda przepysznie. Dosłownie palce lizać 🙂
Wciąż szukam idealnej mieszanki na bezglutenowe ciasto kruche. Muszę wypróbować Twoje proporcje, moze sie wreszcie uda:)
daj znać jak wypieki wyszły 🙂
Bezy to dla mnie smak dzieciństwa. Pamietam, jak kiedyś próbowałam je umieć, jako nastolatka i się spaliły. Ten smród pozostał ze mną na lata i wtedy zaczęłam być na detoksie od tych słodkości;)
Dzisiaj na diecie wegańskiej tez ich nie jem, jednak mam z nimi mnóstwo wspomnień 🙂
Nie znam się aż tak, ale to chyba taki skubaniec? ? Wygląda objednie, następnym razem zamiast powyższego zrobię to cudo ❤️
A w wersji na normalnej mące też będzie dobre? 🙂
będzie 🙂
OMG! To już mam słodki plan na weekend 🙂
Widzę bezę – biorę w ciemno! 😀 w dodatku z rabarbarem, to musi pysznie smakować!