Uwielbiam zupy, kremy, warzywa.. i może to połączyć? 😉
Czym dłużej trwa wiosna to ja chętniej jem warzywa i tym razem postawiłam na pomidory, a dokładnie na zupę krem z pieczonych pomidorów. 🙂
Pieczone warzywa w takiej kombinacji dają zupełnie inny smak, niż świeże. Ten smak jest bardziej wyrazisty. 🙂
Składniki
- 12 pomidorów malinowych
- 0,5 kg pomidorków koktajlowych
- 7 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 5 chochli wywaru warzywnego/mięsnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka płatków chili
- przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz
- opcjonalnie do dekoracji: śmietana, płatki chili i świeże oregano
- dodatek do kremu: bagietka
Przygotowanie
Pamiętaj, aby wcześniej przygotować wywar 😉
- pomidory dokładnie myjemy i obieramy czosnek i cebulę,
- kroimy na ćwiartki pomidory, na połówki cebulę i pomidorki koktajlowe i razem z czosnkiem kładziemy składniki na papier na blachę do pieczenia – najlepiej podzielić składniki na dwie blachy,
- pomidory, czosnek i cebule posypujemy płatkami chili oraz polewamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, następnie odkładamy do ostudzenia,
- do naczynia, w którym będziemy miksować/blendować składniki wrzucamy całą zawartość z blachy, wlewamy wywar, przyprawy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji,
- przed podaniem podgrzać w garnku krem i udekorować wobec uznania. Zupę podajemy z bagietką.
Smacznego, jestem pewna, że krem rozejdzie się raz dwa.. 🙂