Uwielbiam zupy, kremy, warzywa.. i może to połączyć? 😉

Czym dłużej trwa wiosna to ja chętniej jem warzywa i tym razem postawiłam na pomidory, a dokładnie na zupę krem z pieczonych pomidorów. 🙂

Pieczone warzywa w takiej kombinacji dają zupełnie inny smak, niż świeże. Ten smak jest bardziej wyrazisty. 🙂

Składniki

  • 12 pomidorów malinowych
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 7 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 5 chochli wywaru warzywnego/mięsnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka płatków chili
  • przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz
  • opcjonalnie do dekoracji: śmietana, płatki chili i świeże oregano
  • dodatek do kremu: bagietka

Przygotowanie

Pamiętaj, aby wcześniej przygotować wywar 😉

  • pomidory dokładnie myjemy i obieramy czosnek i cebulę,
  • kroimy na ćwiartki pomidory, na połówki cebulę i pomidorki koktajlowe i razem z czosnkiem kładziemy składniki na papier na blachę do pieczenia – najlepiej podzielić składniki na dwie blachy,
  • pomidory, czosnek i cebule posypujemy płatkami chili oraz polewamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, następnie odkładamy do ostudzenia,
  • do naczynia, w którym będziemy miksować/blendować składniki wrzucamy całą zawartość z blachy, wlewamy wywar, przyprawy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji,
  • przed podaniem podgrzać w garnku krem i udekorować wobec uznania. Zupę podajemy z bagietką.

Smacznego, jestem pewna, że krem rozejdzie się raz dwa.. 🙂

zupa krem z pieczonych pomidorów

Napisz komentarz