Ostatnim czasem te ciasta to mój zdecydowany faworyt.
Lubię je za to, że są tak chrupiące i sycące i za to, że mają w składzie orzechy.. uwielbiam orzechy 🙂
Wykonanie proste, szybko się pieką i jeszcze szybciej schodzą. 😉
Składniki
- 170 g płatków owsianych,
- 100 g ulubionych orzechów,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 50 g masła orzechowego,
- 80 g mąki – może być pszenna lub bezglutenowa,
- 100 g miękkiego masła,
- 70 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- orzechy i czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki (np.nożem) i odstawiamy na bok,
- do miski wkładamy miękkie masło, masło orzechowe, jajko, cukier i całość mieszamy,
- kolejno dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i całość mieszamy,
- dodajemy rozdrobione orzechy i czekoladę do miski i ponownie całość mieszamy,
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem oraz przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia,
- z naszej masy w dłoniach formujemy małe kulki, kładziemy je na blaszce i spłaszczamy je na grubość ok. 1 cm i zachowując odstępy między sobą układamy kolejne ciasteczka,
- gotowe ciasteczka pieczemy przez 13-15 minut, a po upieczeniu odkładamy na kratkę do ostudzenia.
omentarze
To coś dla mnie i dla moich dzieciaków! 🙂 Na pewno wypróbuję 😛
Wyglądają kusząco, ale będę musiała obejść jakoś jajko, ostatnio udało mi się zrobić świetne brownie 100% vege na czerwonej fasoli 😀
Zamiast jajka polecam kombinację w siemieniem lnianym. 🙂
Kocham takie domowe słodycze <3
Jeszcze kilka takich wpisów i ślinotoku dostanę, jak ja lubię takie ciastka. Przy okazji pięknie te ciastka na fotach pokazujesz
No i narobiłaś mi smaka.A na takie rarytasy zawsze się skuszę?