Pyszne i szybkie w wykonaniu pierniczki to mój must have tych świąt ! 🙂

Uwielbiam je, bo po upieczeniu są mięciutkie, a schowane pod przykryciem w pudełku robią się kruchutkie.

Musisz je spróbować 🙂

Składniki

  • 380 g mąki orkiszowej
  • 130 ml miodu (ja użyłam płynnego wielokwiatowego)
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru brązowego/kokosowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • miód , cukier, masło podgrzewamy i mieszamy co jakiś czas w garnku do roztopienia się składników – ostudzamy całość ok. 20 minut
  • do garnka dorzucamy mąkę, jajko, przyprawy korzennej, kakao, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy ciasto, aż połączymy wszystkie składniki
  • całą masę przekładamy do foli spożywczej i odstawiamy na pół godziny do zamrażarki
  • nagrzewamy piekarnik do 18 stopni z termoobiegiem
  • ciasto wyjmujemy z zamrażarki, dzielimy na 4 części i każdą z nim po kolei rozwałkujemy (3-4 milimetry) i za pomocą świątecznych foremek wykrawamy pierniczki i przekładamy na papier do pieczenia na blachę
  • każdą blachę wypełnioną pierniczkami pieczemy przez 10 minut, po upieczeniu ostudzamy i wrzucamy do pojemnika z przykrywką

Takie pierniczki to też fajny pomysł na prezent-drobiazg dla najbliższych podczas świąt. 🙂

Napisz komentarz