Delikatne, maślane, pachnące, czyli nic innego jak bułeczki maślane, które idealnie sprawdzą się na śniadanie na słodko.
Macie ochotę spróbować domowych wypieków? 🙂
Składniki
Kruszonka
- 30 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 25 g masła
- 10 g cukru
Bułki maślane
- 500 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 70 g masła miękkiego
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- białko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Kruszonka
- wszystkie składniki gnieciemy ze sobą i odkładamy do lodówki na czas zrobienia bułek
Bułki maślane
- do garnka wrzucamy cukier, cukier waniliowy, mleko i drożdże i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników,
- do dużej miski wrzucamy mąkę, masło, żółtka i wlewamy zawartość z garnka i wyrabiamy ciasto rękami do uzyskania gładkiej masy, następnie miskę zakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia,
- w między czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przygotowujemy blachę i papier do pieczenia,
- po upływie 30 minut wykładamy na oprószony mąką blat ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok, 1,5 cm, dużym kubkiem wycinamy krążki, uformujemy ciasto na bułeczki i układamy na blaszce i odkładamy kolejno na 30 minut pod przykryciem,
- po tym czasie smarujemy białkiem bułeczki, oprószamy je kruszonką i pieczemy przez 20-25 minut, a po upieczeniu ostudzamy, smarujemy masełkiem i dzielimy się z najbliższymi. 🙂

omentarze
Takie bułeczki to smak mojego dzieciństwa
Bułeczki maślane chodzą za mną od dawna – te wyglądają przepysznie ! Pora w końcu uruchomić piekarnik 😉
Wyglądają naprawdę bosko, aż ślinka leci. Mój syn byłby wniebowzięty, gdybym zrobiła. Dzięki za inspirację.
O kurna, ale smakowicie wyglądają.
Stary mi jakiś czas temu naznośił do domu drożdży chyba w każdej postaci, a ja tylko do pizzy korzystam. Już przez niego zaczęłam sama piec bułki do hot-dogów i burgerów, więc może czas iść w coś bardziej na słodko i wypróbować ten przepis? 😉
Oo, to trochę jak chałka ale inny kształt! 😀
Zapisuje ten przepis, bo wygląda na mega szybki i nieskomplikowany! <3 A chodzą ze mną od dawna takie domowe bułki maślane. Co prawda w mojej Stokrocie są tylko półkilowe opakowania drożdży, więc nie wiem – albo dorwę gdzieś małe pojemności, albo naucze się mrozić 😀
Gdybym dorwała gdzieś drożdże, chętnie upiekłabym takie bułki dzieciom 🙂 Sama nie jem glutenu.
Dzieciom na pewno będą smakować, my ostatnio w Lidlu dorwaliśmy drożdże 🙂
Bułeczki wyglądają przepysznie i przepis też nie jest skomplikowany. Zjadłabym popijając kawkę.
Poluję na drożdże już miesiąc, już straciłam nadzieję, że mojej rodzinie coś na nich upiekę 🙂
powinno być coraz lepiej z asortymentem w sklepach 🙂
Wyglądają pysznie, aż chce się biec do kuchni i zacząć piec 😀 niestety brak mi jakichkolwiek zdolności kulinarnych, więc zostawiam to dla innych 😀
Wyglądają rewelacyjnie,aż ślinka cieknie
Wyglądają obłędnie i jestem pewna, że tak też smakują! Kasia
Jak mają jeszcze kruszonkę to już jesteśmy w niebie <3 Kochamy kruszonkę 😀
Oj my też kochamy kruszonke! <3