Likier jajeczny można użyć do różnych słodkości, lodów lub po prostu kosztować go samego.

Likier najbardziej znany i lubiany jest przez nasze Mamy, ale jestem pewna, że znajdzie również swoich młodszych zwolenników, szczególnie w wersji domowej. 🙂

Składniki

  • 6 żółtek,
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml wódki
  • 250 ml mleka zagęszczonego

Przygotowanie

  • żółtka wraz z cukrem wrzucamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu mieszając trzepaczką przez około 5-10 minut,
  • wlewamy wódkę oraz mleko, podkręcamy delikatnie ogień i całość mieszamy trzepaczką przez ok. 10-15 minut to uzyskania gładkiej masy,
  • likier przelewamy do szklanej butelki, czekamy do ostudzenia i chowamy do lodówki,

Likier szczelnie zamknięty i trzymany w lodówce można trzymać przez długi czas. 🙂

omentarze

  1. Świetny przepis i piękne zdjęcia, które ładnie przestawiają likier. Może nie jestem wielką fanką tego jajecznego, ale od czasu do czasu lubię go posmakować.

  2. Ojaa! <3 Muszę koniecznie zrobić, uwielbiam likier jajeczny 🙂 Dziękuję za ten przepis!
    PS: Zaczęłam przeglądać resztę bloga i nie mogłam się zatrzymać, przepiękne zdjęcia!

  3. Domowy ajerkoniak bardzo lubię, szczególnie do lodów. Ja robię na zwykłym mleku, bo zw skondensowanym jest mega słodki

Odpowiedz do Małgorzata Cancel Reply