Co roku czekam na rabarbar i co roku piekę galette, uwielbiam połączenie kruchego ciasta z kwaśnym dodatkiem posypane cukrem pudrem. 🙂
Mieliście okazje już spróbować tego deseru? Jeżeli nie to zapraszam do wypieków. 🙂
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 80 g cukru pudru,
- 130 g zimnego masła,
- 30 ml zimnej wody,
- 400 g rabarbaru,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki dżemu truskawkowego lub wiśniowego,
- 1 łyżka bułki tartej,
- szczypta soli,
- małe jajko do posmarowania ciasta,
- płatki migdałów do posypania ciasta,
- cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie
- mąkę przesiewamy, dodajemy 60 g cukru pudru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, zimnej wody i całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy,
- ciasto rozpłaszczamy na placek, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę,
- w międzyczasie rabarbar myjemy, suszymy, obcinamy łodygi, liście i kroimy na małe kawałki na ok. 1 cm wrzucamy do miski i dodatkowo dorzucamy pozostałe 20 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną, dżem, dokładnie mieszamy i odkładamy na bok,
- placek wyjmujemy z lodówki, kładziemy na papier do pieczenia i na papierze rozwałkowujemy go na okrąg ok. 30 cm, przerzucamy placek z papierem na blachę do pieczenia,
- ciasto w pierwszej kolejności posypujemy delikatnie bułką tartą, układamy mieszankę z rabarbarem na środek placka – pamiętaj trzeba zostawić brzegi ciasta puste ok. 3-4 cm,
- brzegi z każdej strony zawijamy do środka dociskamy delikatnie każdą ze stron, smarujemy jajkiem (najlepiej za pomocą pędzelka), rozsypujemy migdały po całym cieście i rabarbarze i nasze galette pieczemy przez 40 minut,
- galette ostudzamy, najlepiej na kratce i po ostudzeniu sypiemy na wierzch cukier puder, a następnie dzielimy się z najbliższymi. 🙂
omentarze
Już od dawna mam ochotę zrobić to ciasto myślę, że właśnie nadszedł właściwy moment ?
Mmm to ciasto wygląda obłędnie!! Jak tylko dorwę piekarnik, biorę się za ten przepis ❤️?
A ja jeszcze nie spotkałam się z taką formą ciasta.
Wygląda przepysznie 🙂
Super wyglada, zapisze sobie do wypróbowania
Wlasnie mi się chłodzi pleśniak z rabarbarem i pozeczkami. Mam nadzieję że będzie wyglądać tak pięknie jak Twoje.
Uwielbiam galette, ale z rabarbarem w tym roku jeszcze nie robiłem. Czuję się zainspirowany. Co ciekawe ta forma ciasta pochodzi ze średniowiecza!