Co roku czekam na rabarbar i co roku piekę galette, uwielbiam połączenie kruchego ciasta z kwaśnym dodatkiem posypane cukrem pudrem. 🙂

Mieliście okazje już spróbować tego deseru? Jeżeli nie to zapraszam do wypieków. 🙂

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 130 g zimnego masła,
  • 30 ml zimnej wody,
  • 400 g rabarbaru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego lub wiśniowego,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • małe jajko do posmarowania ciasta,
  • płatki migdałów do posypania ciasta,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Przygotowanie

  • mąkę przesiewamy, dodajemy 60 g cukru pudru, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, zimnej wody i całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy,
  • ciasto rozpłaszczamy na placek, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę,
  • w międzyczasie rabarbar myjemy, suszymy, obcinamy łodygi, liście i kroimy na małe kawałki na ok. 1 cm wrzucamy do miski i dodatkowo dorzucamy pozostałe 20 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną, dżem, dokładnie mieszamy i odkładamy na bok,
  • placek wyjmujemy z lodówki, kładziemy na papier do pieczenia i na papierze rozwałkowujemy go na okrąg ok. 30 cm, przerzucamy placek z papierem na blachę do pieczenia,
  • ciasto w pierwszej kolejności posypujemy delikatnie bułką tartą, układamy mieszankę z rabarbarem na środek placka – pamiętaj trzeba zostawić brzegi ciasta puste ok. 3-4 cm,
  • brzegi z każdej strony zawijamy do środka dociskamy delikatnie każdą ze stron, smarujemy jajkiem (najlepiej za pomocą pędzelka), rozsypujemy migdały po całym cieście i rabarbarze i nasze galette pieczemy przez 40 minut,
  • galette ostudzamy, najlepiej na kratce i po ostudzeniu sypiemy na wierzch cukier puder, a następnie dzielimy się z najbliższymi. 🙂

omentarze

  1. Super wyglada, zapisze sobie do wypróbowania
    Wlasnie mi się chłodzi pleśniak z rabarbarem i pozeczkami. Mam nadzieję że będzie wyglądać tak pięknie jak Twoje.

  2. Uwielbiam galette, ale z rabarbarem w tym roku jeszcze nie robiłem. Czuję się zainspirowany. Co ciekawe ta forma ciasta pochodzi ze średniowiecza!

Napisz komentarz