Coś delikatnego, coś czekoladowego, coś świątecznego. 🙂
Akurat na ząb, czekoladowe świąteczne ciasteczka. 🙂
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 150 g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 1 jajko,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy,
- dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wrzucamy do lodówki obwinięte folią spożywczą na minimum godzinę (może zostać również na noc),
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm – aby ułatwić ten proces podsypuj ciasto mąką,
- wycinamy ciasteczka, pieczętujemy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
- piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem i wrzucamy nasze świąteczne ciasteczka na 10 minut,
- po tym czasie wyjmujemy ciastka, ostudzamy i dzielimy się z najbliższymi. 🙂
Uwielbiam świąteczne wypieki, a Wy? 🙂
Jeżeli szukacie innych świątecznych kuchennych inspiracji to zapraszam -> TUTAJ. 🙂