Miały wyjść świąteczne ciasteczka, a wyszło przepyszne kruche ciasto czekoladowe z delikatnym nadzieniem. 🙂
Uwielbiam kruche ciasto i nie będę ukrywać, że zdecydowanie smakuje mi bardziej opcja bezglutenowa niż tradycyjna. 🙂
Musicie tego spróbować! 🙂
Składniki
Ciasto:
- 170 g mąki ryżowej,
- 150 g mix mąk bezglutenowych (moja mieszanka to mąka ryżowa, ziemniaczana, jaglana),
- 150 g masła,
- 130 g cukru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki kakao,
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bezglutenowego lub domowy budyń zrobiony przez Ciebie z 0,5 l mleka – przepis tutaj 🙂 ,
- 2 łyżki kajmaku tradycyjnego/mlecznego – można tą pozycje ominąć, ale jednak połączenie tych smaków daje czadu. 😉
Do ciasta użyłam blachy 20 cm x 30 xm.
Przygotowanie
- masło utrzyj z cukrem na puszysty krem – użyj do tego miksera,
- dodaj żółtko oraz kakao cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji,
- powoli, partiami wsypuj mąkę – proponuje przez sitko,
- po uzyskaniu jednolitej masy, podziel ciasto na pół, zrób z tego dwie kulki, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum godzinę (jeżeli zostawisz na noc, też się nic nie stanie 🙂 ),
- w między czasie przygotuj budyń ( z opakowania albo w wersji domowej) i zostaw do ostudzenia,
- wyjmij blachę, wysmaruj masłem, a następnie wyjmij kulki z lodówki,
- jedną kulką wylep (jak plasteliną) blachę razem z rogami (rogi wylep do połowy blachy), wlej budyń, rozrzuć małymi łyżeczkami kajmak w różnych miejscach i rozsmaruj po całości ( w ostateczności wymieszaj z budyniem 😉 ), a z drugiej kulki zrób kruszonkę, czyli porozrzucaj na małe kawałki ciasto po całej blaszce,
- wrzuć całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piecz przez 45 minut,
- wyjmij, ostudź i dziel się z najbliższymi. 🙂
Niebo w gębie! Dajcie znać jak wyszły Wasze wypieki. 🙂
Jeżeli szukacie innych świątecznych inspiracji to zapraszam TUTAJ. 🙂