Miały wyjść świąteczne ciasteczka, a wyszło przepyszne kruche ciasto czekoladowe z delikatnym nadzieniem. 🙂

Uwielbiam kruche ciasto i nie będę ukrywać, że zdecydowanie smakuje mi bardziej opcja bezglutenowa niż tradycyjna. 🙂

Musicie tego spróbować! 🙂

Składniki

Ciasto:

  • 170 g mąki ryżowej,
  • 150 g mix mąk bezglutenowych (moja mieszanka to mąka ryżowa, ziemniaczana, jaglana),
  • 150 g masła,
  • 130 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki kakao,

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bezglutenowego lub domowy budyń zrobiony przez Ciebie z 0,5 l mleka  – przepis tutaj 🙂 ,
  • 2 łyżki kajmaku tradycyjnego/mlecznego – można tą pozycje ominąć, ale jednak połączenie tych smaków daje czadu. 😉

Do ciasta użyłam blachy 20 cm x 30 xm.

Przygotowanie

  • masło utrzyj z cukrem na puszysty krem – użyj do tego miksera,
  • dodaj żółtko oraz kakao cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji,
  • powoli, partiami wsypuj mąkę – proponuje przez sitko,
  • po uzyskaniu jednolitej masy, podziel ciasto na pół, zrób z tego dwie kulki, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum godzinę (jeżeli zostawisz na noc, też się nic nie stanie 🙂 ),
  • w między czasie przygotuj budyń ( z opakowania albo w wersji domowej) i zostaw do ostudzenia,
  • wyjmij blachę, wysmaruj masłem, a następnie wyjmij kulki z lodówki,
  • jedną kulką wylep (jak plasteliną) blachę razem z rogami (rogi wylep do połowy blachy), wlej budyń, rozrzuć małymi łyżeczkami kajmak w różnych miejscach i rozsmaruj po całości ( w ostateczności wymieszaj z budyniem 😉 ), a z drugiej kulki zrób kruszonkę, czyli porozrzucaj na małe kawałki ciasto po całej blaszce,
  • wrzuć całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piecz przez 45 minut,
  • wyjmij, ostudź i dziel się z najbliższymi. 🙂

Niebo w gębie! Dajcie znać jak wyszły Wasze wypieki. 🙂

Jeżeli szukacie innych świątecznych inspiracji to zapraszam TUTAJ. 🙂

kruche bezglutenowe ciasto czekoladowe

kruche bezglutenowe ciasto czekoladowe

kruche bezglutenowe ciasto czekoladowe

kruche bezglutenowe ciasto czekoladowe

Napisz komentarz