I kolejny budyniowy HIT. 😉 Tym razem w wiosennej odsłonie: budyń śmietankowy z musem malinowym. 🙂
Po czekoladowym i waniliowym szaleństwie, nabrałam ochoty na kolejne budyniowe smaki! 🙂
Uwielbiam takie desery: domowe, szybkie i przepyszne.. 🙂
Składniki
Budyń
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki cukru (ja użyłam ksylitolu),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- maliny – do musu.
Dla osób, które chcą delikatnie zgrzeszyć 1 łyżeczka masła. 😉
Przygotowanie
- do garnka wlej 250 ml ( + 1 łyżeczkę masła) i gotuj na małym ogniu,
- do miski wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość pomieszaj,
- po zagotowaniu mleka, wlej zawartość z miski i mieszaj cały czas, aż do zgęstnienia – przy tej czynności najlepiej podkręcić trochę ogień, szybciej się zrobi 😉 ,
- budyń wlej do naczynia, polej musem i dodaj owoce.. 🙂
MUS malinowy: zblenduj maliny, a następnie przerzuć przez sitko z małą kratką mieszając łyżką, oczywiście pod miseczką lub kubkiem, aby mus miał gdzie kapać. 🙂
Dla smaku możesz dodać cukier puder – ja wolę jednak same owoce. 🙂
Jak to się mówi.. niebo w gębie!