Jeden z moich ulubionych domowych deserów! 🙂 Za każdym razem zajadam go z wielkim uśmiechem! Deser domowy, zdrowy, bez konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku! Musicie koniecznie go zrobić, szczególnie, że jego wykonanie zajmuje chwilę. 🙂

Przygotujcie:

  • 500 ml mleka (ja użyłam bez laktozy),
  • 1 laska wanilii,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

250 ml mleka wlewamy do garnka, dorzucamy do niego ziarenka wanilii (laskę wanilii rozcinamy i małym nożykiem wyskubujemy ziarenka) i gotujemy na małym ogniu, ja wyskrobaną laskę wanilii wrzucam jeszcze na jakiś czas do gotującego się mleka, aby wyciągnąć z niej jak najwięcej aromatu waniliowego. 🙂

Drugie 250 ml mleka wlewamy do miski, dorzucamy, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru brązowego oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy trzepaczką.

Po zagotowaniu mleka w garnku, wyjmujemy laskę wanilii i wlewamy powoli drugą część mleka cały czas mieszając. Kluczowe jest mieszać cały czas na początku, aby nie powstały grudki. Podkręć delikatnie ogień i mieszaj co jakiś czas, aż do uzyskania gęstej konsystencji. 🙂

Wlejcie budyń do miseczki, szklaneczki, bądź innego naczynia, dodajcie jakiś owoc, syrop, czy inny dodatek dla dekoracji. Ja dodałam orzechy nerkowce. 🙂

domowy budyń waniliowy

domowy budyń waniliowy

Smacznego!! 🙂

Koniecznie dajcie mi znać, jak Wam smakowało! 🙂

A może macie ochotę również na inne smaki? 🙂 -> zapraszam na domowy budyń czekoladowy oraz na domowy budyń śmietankowy z musem malinowym. 🙂

Napisz komentarz