Kawy nie pijam, ale desery kawowe uwielbiam. 🙂

Tym razem nabrała mnie ochotę na kawowe bezy z dodatkiem czekolady.

Niestety za długo się nimi nie nacieszyłam, bo domownicy raz dwa się z bezami uporali. 😉

Składniki

  • 150 g cukru pudru
  • 4 białka (średnie jajka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej crema – nie granulowanej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml śmietanki 30%

Opcjonalnie: przygotuj rękaw cukierniczy z małą tylką gwiazdką

Przygotowanie

Bezy kawowe
  • piec nagrzewamy na 120 stopni z termoobiegiem,
  • białka razem z sokiem z cytryny ubijamy mikserem w misce,
  • po ubiciu białek dodajemy po łyżce cukier puder cały czas miksując,
  • na koniec dodajemy kawę rozpuszczalną i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników,
  • ubite białko przerzucamy do rękawa cukierniczego i w odstępach wyciskamy małe bezy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia – jeżeli nie masz rękawa nałóż bezę łyżką,
  • bezy pieczemy przez 90 minut, a następnie wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostudzenia
Nadzienie czekoladowe
  • czekoladkę przekrajamy na mniejsze kawałki,
  • do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy kawałki czekolady i gotujemy, aż czekolada się rozpuści mieszając co jakiś czas,
  • po rozpuszczeniu czekolady, nadzienie chowamy do lodówki do ostudzenia na około 45 minut

Po ostudzeniu bez i czekolady, nakładamy czekoladę na płaską część bezy, przykładamy drugą bezę i lekko dociskamy. Bezy przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego 🙂

omentarze

  1. Beeezy… Kaaaawooowe… brzmi bosko, tylko bezy chyba za łatwo spalić, szczególnie przy moim nieogarnięciu w kuchni 😛 ale chyba spróbuję, tym bardziej, że często mam sporo luźnych białek… po tatarze 😀

  2. Bezy to coś, czego się nie tykam… Mam wrażenie, że mam jeszcze za słabe umiejętności kulinarne, aby mi wyszły. Ale na te z Twojego przepisu chyba się skuszę 😉

Napisz komentarz