Chodziło za mną coś innego, coś niecodziennego i ostatecznie padło na kaczkę. 🙂

Lubicie? A może jeszcze nie robiliście kaczki?

Składniki

  • 2 udka z kaczki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy do kaczki: sól, czosnek, majeranek (opcjonalnie),
  • przyprawa do ziemniaków,
  • jogurt śmietanowy np. ze strzałkowa, maluta.

Przygotowanie

  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem,
  • udka myjemy, suszymy i przyprawiamy solą, czosnkiem i delikatnie majerankiem z dwóch stron,
  • udka pieczemy skórką do góry pod przykryciem np. folią przez 40 minut,
  • w między czasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i dzielimy je jeszcze na pół, przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i polewamy delikatnie oliwą z oliwek,
  • po 40 minutach zdejmujemy przykrycie i kolejno pieczemy kaczkę przez 50 minut, co jakiś czas polewając tłuszczem z naczynia,
  • 40 minut przed zakończeniem pieczenia kaczki, dorzucamy blachę z naszymi ziemniakami i całość pieczemy razem do końca,
  • obiad podajemy dodatkowo z jogurtem śmietanowym.

Kaczka wyszła naprawdę dobra, a skórka z ziemniakami chrupiące, czyli tak jak lubię! 🙂

Pieczone udko z kaczki z ziemniakami i jogurtem śmietanowymZiemniaczki piekłam 10 minut dłużej niż w przepisie, dlatego się troszkę “zarumieniły”. 😉

omentarze

Napisz komentarz