Chodziło za mną coś innego, coś niecodziennego i ostatecznie padło na kaczkę. 🙂
Lubicie? A może jeszcze nie robiliście kaczki?
Składniki
- 2 udka z kaczki,
- 4 ziemniaki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy do kaczki: sól, czosnek, majeranek (opcjonalnie),
- przyprawa do ziemniaków,
- jogurt śmietanowy np. ze strzałkowa, maluta.
Przygotowanie
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem,
- udka myjemy, suszymy i przyprawiamy solą, czosnkiem i delikatnie majerankiem z dwóch stron,
- udka pieczemy skórką do góry pod przykryciem np. folią przez 40 minut,
- w między czasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i dzielimy je jeszcze na pół, przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i polewamy delikatnie oliwą z oliwek,
- po 40 minutach zdejmujemy przykrycie i kolejno pieczemy kaczkę przez 50 minut, co jakiś czas polewając tłuszczem z naczynia,
- 40 minut przed zakończeniem pieczenia kaczki, dorzucamy blachę z naszymi ziemniakami i całość pieczemy razem do końca,
- obiad podajemy dodatkowo z jogurtem śmietanowym.
Kaczka wyszła naprawdę dobra, a skórka z ziemniakami chrupiące, czyli tak jak lubię! 🙂
Ziemniaczki piekłam 10 minut dłużej niż w przepisie, dlatego się troszkę “zarumieniły”. 😉
omentarze
Lubię kurczaka – ale zdecydowanie wolę filet z piersi…;)
Bardzo podobnego kurczaka robię bardzo często
Ja nie czuję się mocna w mięsach, zawsze mi coś nie wychodzi