Niedziela rano, zapach pieczonego chlebka i śniadanko z ciepłym pieczywkiem wśród najbliższych 🙂

Uwielbiam taką niedzielę!

Okazuje się, że upieczenie chleba nie jest takie trudne, a ile radości przyniesie Twoim mieszkańcom.

W pierwszej kolejności przygotujcie dwie miski. Do pierwszej miski wsyp 1 kg mąki (może być pszenna, pełnoziarnista – Twój wybór), 2 łyżki soli, 4 łyżki cytryny i dodaj jakiś dodatek, np. 2 garści słonecznika/pestek dyni. Do drugiej miski wlej 4 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki cukru i 1 kostkę droższy (mogą też być drożdże suche – w proszku, 1 opakowanie do 0,5 kg mąki, w tym przypadku 2 opakowania). Gdy cukier i drożdże rozpuszczą się w wodzie to całą zawartość wlej powoli do pierwszej miski, oczywiście cały czas mieszając. Całość przerzuć do dwóch foremek (ja użyłam dwie foremki do pieczenia murzynka) – wcześniej foremkę obsmaruj masłem i bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i chlebek piec około 1 godziny.

Po godzinie, wykałaczką sprawdź środek pieczywa czy jest suchy i poczekaj, aż chwilę ostygnie.

Zapraszam do jedzenia ! Pychotaaaaa ! 🙂

chlebek1

chlebek2

chlebek3

chlebek4

Napisz komentarz