Czy o tej porze roku może być coś lepszego niż tradycyjne pierogi z jagodami? 🙂
Co roku jak tylko widzę na rynku świeże jagódki, kupuje od razu 2 duże słoiki i działam do późna w kuchni, aby zrobić zapasy na cały rok. 😉
Składniki:
- 250 g ciepłej wody + dodatkowa porcja do gotowania,
- 1 jajko,
- 20 g oleju,
- 560 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do oprószenia blatu ,
- sól do gotowania pierogów,
- 350 g jagód,
- 4 łyżki cukru + plus dodatkowa porcja do posypania pierogów,
- śmietana 18%.
Przygotowanie:
- Do miski wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę przesianą przez sitko i ugniatać ciasto do uzyskania jednolitej masy – jak masa jest za lepka, dodaj trochę mąki,
- jagody, cukier wsypać do drugiej miski i wymieszać,
- blat oprószyć mąką, następnie ciasto podzielić na 3 części i po kolei każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i dużą szklanką wyciąć krążki – w między czasie obsypując blat i wałek mąką,
- do każdego krążka włożyć 1 łyżkę jagód z cukrem i zlepić brzegi dokładnie je dociskając,
- pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Idealnie smakują pierogi na ciepło ze śmietaną, posypane delikatnie cukrem. 🙂
omentarze
lubię pierogi, lubię jagody, ale połączenie jakoś mi nie wchodzi, a tak smacznie to wszystko wygląda !
Przepyszne, uwielbiam te z truskawkami, jagodami, śliwkami. Mogłabym je jeść ciągle 🙂
Obok takich pierogów nie da się przejść obojętnie <3